Četrnaest godina od prodaje željezare za 2 dolara

Published by Eko Forum on

Na današnji dan, prije 14 godina, Vlada Federacije BiH prodala je profitabilni dio zeničke željezare za 2 američka dolara. Ugovor o dokapitalizaciji i danas je skriven od očiju javnosti i nisu poznate obaveze koje su preuzeli novi vlasnici. Eko forum je nekoliko puta tražio od federalne vlade da javnosti otkrije detalje tog ugovora, da barem znamo šta je to novi vlasnik obećao, ali te informacije su ostale tajna.

Kako pjesma kaže, “ovo je mali grad, u njemu sve se zna”, pa smo tako i mi saznali neke detalje tog ugovora, a javnost neka procijeni šta je realizovano a šta nije:

  1. Novi vlasnik, LNM N.V. Holdings sa Novih Antila (danas ArcelorMittal) kupuje od Vlade FBiH za 1 američki dolar 51% udjela u vlasništvu BH Steel (danas ArcelorMittal Zenica) i uplaćuje 80 miliona USD na račun nove kompanije (sam sebi) kao povećanje osnivačkog kapitala
  2. Vlada FBiH prodaje za 1 američki dolar Kuwait Consulting & Investment Company (KCIC) 41% udjela u vlasništvu BH Steel
  3. Vlada FBiH ostaje vlasnik 8% BH Steel, uz obavezu da i taj dio proda novom većinskom vlasniku za 1 američki dolar u roku od 5 godina ili kad se postigne planirani obim proizvodnje
  4. U roku od 3 godine (do 2007) ponovo će se pokrenuti integralna proizvodnja, u obimu od 2 do 2,5 miliona tona čeličnih proizvoda godišnje, uz angažman 4.000 do 4.500 zaposlenih nakon pokretanja integralne proizvodnje
  5. Novi vlasnik se obavezuje na minimalna kapitalna ulaganja od 135 miliona USD + dodatna ulaganja od 60 do 80 miliona USD u roku od 10 godina (do 2014).
  6. Novi vlasnik se obavezuje da će izvršiti sva potrebna ulaganja u zaštitu okoliša, uključujući pogone za prečišćavanje vode, nusproizvoda i kontrolu emisija, da se omogući poštivanje propisa FBiH, ZDK i međunarodnih obaveza BiH.
  7. Novi vlasnik se obavezuje da će uspostaviti poslovnu saradnju s Metalurškim institutom.
  8. Vlada FBiH će zabraniti izvoz starog željeza u roku od 10 godina
  9. Vlada FBiH će osloboditi od carine i poreza svu opremu, mašine i rezervne dijelove
  10. Vlada FBiH će novu kompaniju osloboditi od poreza na dobit u roku od 5 godina
  11. Neizmirene porezne i socijalne obaveze od 29 miliona KM novi vlasnik će izmiriti u roku od 5 godina (od toga 9 miliona u roku od 6 mjeseci za 1.700 radnika koje će otpustiti)
  12. Novi vlasnik se obavezuje da će obeštetti Vladu FBiH za sve gubitke ili bilo koje kršenje preuzetih obaveza, pod uslovom da se zahtjev za obeštećenje podnese u roku od 4 godine od dana zaključenja Ugovora, odnosno u rokovima za koje su preuzete obaveze.
  13. Ugovor je strogo povjerljiv i predstavlja poslovnu tajnu
  14. Na Ugovor će se primjenjivati zakoni Engleske, osim odredbi koje se tiču lokalnog prava (porezi, carine, zaštita okoline, radno pravo)

Za 14 godina, uloženo je oko 120 miliona USD, umjesto planiranih 195 do 215.

Danas je obim proizvodnje oko 700.000 tona, umjesto planiranih 2.000.000 do 2.500.000.

Danas je zaposleno 2.400 radnika, umjesto planiranih 4.000 do 4.500.

Kuvajtski KCIC 2005. godine prodao je za 98 miliona USD svojih 41% udjela u vlasništvu BH Steel Mittalu.

Vlada FBiH još uvijek nije prodala preostalih 8% vlasništva za 1 USD.

Nisu izvršena sva potrebna ulaganja u zaštitu okoliša, emisije nisu u skladu s propisima FBiH, značajan dio emisija se nekontrolisano ispušta u okolinu bez ikakvih mjerenja,a industrijski otpad se odlaže bez dozvole i plaćanja ikakvih naknada.

Poslovna saradnja s Metalurškim institutom za 14 godina ostvarena je kroz potpisan ugovor o jednom istraživačkom projektu u vrijednosti 15 hiljada KM.

Vlada FBiH nikad nije tražila obeštećenje za kršenje Ugovora.

Na često opravdanje (izgovor) da se ovi problemi “ne mogu riješiti preko noći”, napominjemo da smo za 14 godina prespavali 5113 noći, naravno, ko ih je uspio preživjeti.

ZENICA, BOSNIA AND HERCEGOVINA: Vice Chairman of LNM Holding Aditya Mittal (R), Chairman Lakshmi Nivas Mittal (C) and Bosnia and Herzegovina Prime Minister Ahmet Hadzipasic (L) sign a contract with LNM Holding for the purchase of the majority stake in BH Steel in Zenica 16 August 2004. LNM Holding, the second biggest steel production company in the World, became the major share holder in BH Steel, partnering with the Bosnian state. (Photo credit should read ELVIS BARUKCIC/AFP/Getty Images)

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *