BiH i dalje zaostaje u oblasti zaštite okoliša na putu ka EU

Published by Majda Ibraković on


Povodom 22. aprila – Dana planete Zemlje, udruženje Eko Forum Zenica u saradnji sa udruženjima iz Partnerstva 27 i mreže Eko BiH predstavilo je Izvještaj iz sjene: “Poglavlje 27 – procjena napretka u oblasti zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini”. Izvještaj je između ostalog pokazao, da u pogledu implementacija okolišnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini i nema konkretnog napretka, te da BiH u ovom pogledu zaostaje na svom putu prema Evropskoj Uniji.

Izvještaj u svom trećem izdanju obuhvata presjek stanja usklađivanja i primjene zakona u oblasti okoliša  za period 2022-2023 godinu, a pokriva oblasti horizontalnog zakonodavstva, zaštite prirode, voda, kvaliteta vazduha, industrijskog zagađenja, klimatskih promjena, buke. Po prvi put obuhvaćene su ključne oblasti kao što su otpad i hemikalije, a fokus svih oblasti je na ekološkim politikama i zakonodavstvu entiteta BiH i Brčko distrikta.

Majda Ibraković, koordinatorica projekta i izvještaja iz sjene kazala je da ovaj dokument rezultat i doprinos kontinuiranog zajedničkog rada stručnih saradnika i ekoloških organizacija iz Partnerstva 27, kojeg čine: Centar za životnu sredinu iz Banja Luke, Aarhus centar u BiH iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Nova agenda za razvoj iz Sarajeva i Dinarica iz Mostara. Izvještaj prati zaključke Evropske komisije iz najnovijeg izvještaja o napretku iz 2023. godine koji obuhvata i Poglavlje 27 – okoliš i klimatske promjene.

“Uprkos novinama u vidu usvojenih strategija  i legislative u oblasti zaštite okoliša, zaključci nažalost ni ovaj put nisu stanovito drugačiji u odnosu na prethodna dva izvještaja. Porazna je činjenica da civilno društvo koje se bavi zaštitom okoliša u BiH iz godine u godinu ponavlja jednostavan zaključak odnosno preporuku da se usklađeno zakonodavstvo u oblasti okoliša mora implementirati u praksi.”, kazala je Majda.

Ratko Pilipović, pravnik i  autor oblasti horizontalnog zakonodavstva iz Centra za životnu sredinu kazao je da je ova oblast u većoj mjeri transponovana, ali da su ostale ključne stvari u kvalitetnoj zaštiti životne sredine.

“Ovo se prvenstveno odnosi na direktivu o zaštiti životne sredine kroz krivično pravo u kom segmentu je potrebna aktivna saradnja između svih organa, uključujući tužilaštva, sudove, policijske organe. Pored toga, potrebno je svakodnevno raditi na svijesti javnosti o zaštiti okoliša kroz krivično pravo. Ekološki kriminal je nažalost nešto s čim ćemo se tek susretati u bliskoj budućnost”, izjavio je on.

U svjetlu aktualne procedure otvaranja pristupnih pregovora sa EU, pritisak civilnog društva se nastavlja u momentu kada je više nego ikad potrebno zagovarati intenzivniju zaštitu okoliša, koje je jedno od najkompleksnijih i najzahtjevnijih poglavlja u procesu pristupanja.

Izvještaj iz sjene za Poglavlje 27 realizovan je kroz “Eko BiH mreža” za zagovaračke mreže koji provodi udruženje Eko forum Zenica.

Kompletan izvještaj može se preuzeti na web stranici Eko BiH mreže.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *