Promovisani projekti prvog poziva Programa za dunavsku regiju – Eko forum dio Interreg porodice

Published by Eko Forum on

Projekti odobreni u prvom pozivu Interreg programa za dunavsku regiju predstavljeni su u Sarajevu na implementacijskoj radionici, koju je za projektne partnere iz BiH organizovala Direkcija za evropske integracije u saradnji s Ministarstvom finansija i trezora BiH uz podršku Upravljačkog tijela i Zajedničkog sekretarijata Programa.

U ovom programu učestvuje 60 projekata od kojih projektni partneri iz BiH imaju partnerske uloge u njih 53. Riječ je o 48 institucija i organizacija, a prvi put u jednom transnacionalnom programu dvije među njima imaju ulogu vodećih partnera na projektu: Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Zenička razvojna agencija ZEDA.

Eko forum Zenica jedan je od 16 programskih partnera iz osam zemalja dunavskog regiona koji će u naredne dvije godine, u okviru Projekta “Reindustrijalizacija po principu ‘brownfield je bolji od greenfielda’ – Brownfield is Better than Greenfield – ReInd-BBG”, akumulirati nova znanja o testiranim i potvrđenim rješenjima upravljanja u procesima ponovne industrijalizacije, korištenja i revitalizacije prostora nekadašnjih industrijskih lokacija, te zajedno sa još dva projektna partnera iz Zenice, Gradom Zenica i Stručnom službom za razvoj i međunarodne projekte Zeničko-dobojskog kantona, razvijati najbolja rješenja reindustrijalizacije dijela Poslovne zone Zenica 1.

Program za dunavsku regiju dio je Interreg porodice, koja je glavni instrument EU za unapređenje regionalnog razvoja, jačanje ekonomske, socijalne i teritorijalne kohezije.

Dunavski program obuhvata 14 država, od kojih je devet iz EU, te BiH, Srbiju, Crnu Goru, Moldaviju i Ukrajinu. U programskoj perspektivi 2021.-2027. prioriteti Programa su pametnija, zelenija, društveno otvorenija Evropa, s boljom regionalnom upravom.


Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *