OSCE podržava inicijative za borbu protiv klimatskih promjena i zagađenosti zraka

Published by Eko Forum on

Dana 21. septembra 2023. godine, 40 učesnika koji predstavljaju općine, organizacije civilnog društva i akademske zajednice iz jugoistočne Evrope sastali su se u Sarajevu kako bi razgovarali o uticaju klimatskih promjena i zagađenja zraka na zdravlje, te istražili lokalna rješenja. Sastanak je organizirao Ured koordinatora OSCE-ovih ekonomskih i ekoloških aktivnosti (OCEEA) u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

U izvještaju OSCE-adelphi Regionalna procjena za Jugoistočnu Evropu: Bezbjednosne implikacije klimatskih promjena identifikovana je zagađenost zraka kao glavni izazov u regionu, naglašavajući njegove duboke zdravstvene posljedice. Termoelektrane na ugalj pojavljuju se kao primarna žarišta zagađenosti zraka u regiji, a zatim slijede gradovi i urbana područja. Klimatske promjene, zauzvrat, pogoršavaju zagađenost zraka zbog povišenog nivoa prizemnog ozona i čestica prašine. Ova složena interakcija između zagađenosti zraka i klimatskih promjena značajno povećava zabrinutost za zdravlje i kvalitet života.

“Budući da stvarna pitanja koja utiču na živote ljudi, rješavanje klimatskih promjena, zagađenosti zraka i izazova javnog zdravlja trebaju biti glavni prioritet za donosioce odluka na visokom nivou u našoj regiji, ovaj sastanak je odlična prilika da učimo jedni od drugih, da čujemo o uspješnim inicijativama iz regiona i šire i da ojačamo partnerstva dok se suočavamo sa zajedničkim izazovima”, izjavio je Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini na početku sastanka.

„Danas pokrećemo regionalnu inicijativu u Jugoistočnoj Evropi da povežemo opštine, organizacije civilnog društva i akademsku zajednicu, podstičući saradnju na smanjenju uticaja zagađenosti zraka i klimatskih promjena na zdravlje“, izjavila je Esra Buttanri, viši savjetnik za klimatske promene u OCEEA. “Konkretne projektne ideje koje su danas osmislili učesnici će poslužiti kao temelj za ovu saradnju, a istovremeno će njegovati dobrosusjedske odnose.”

Na sastanku su svoj stručni doprinos i odgovore na pitanaj iz diskusije dali i naučnici sa Imperial College London i Univerziteta Peloponez, zajedno sa stručnjacima iz UNECE-a, UNICEF-a i Švedske agencije za zaštitu životne sredine.

Regionalni sastanak „Klimatske promjene i sigurnost u jugoistočnoj Evropi: suočavanje s izazovima na spoju zagađenosti zraka i zdravlja” organiziran je u okviru vanbudžetskog projekta OSCE-a „Jačanje odgovora na sigurnosne rizike od klimatskih promjena u jugoistočnoj Evropi, Istočnoj Evropi, Južnom Kavkazu i Centralnoj Aziji“, koju sprovodi OCEEA u partnerstvu sa Adelphijem, a finansiraju Andora, Austrija, Češka, Finska, Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Lihtenštajn, Luksemburg, Norveška, Poljska, Švedska, Švicarska i Sjedinjene Američke Države. Projekat je dio aktivnih napora OSCE-a da podrži svoje države članice u implementaciji Odluke Ministarskog vijeća OSCE-a o klimatskim promjenama 2021. godine.


Izvor: OSCE.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *