Agencija za vodno područje rijeke Save

Published by Eko Forum on

U četvrtak, 3. marta 2022, održan je sastanak sa predstavnicima Agencije za vodno područje rijeke Save u Sarajevu. Teme sastanka bile su vodne dozvole za za pogone ArcelorMittal Zenica i za planirane hidroelektrane na rijeci Bosni, uspostavljanje referentne laboratorije, te nerealni izvještaji certificiranih laboratorija koje mjere otpadne vode.

Vodna dozvola za ArcelorMittal Zenica

Kompanija ArcelorMittal posjeduje vodnu dozvolu koju je Agencija izdala u julu 2017 s rokom važenja od 5 godina. U toj dozvoli je između ostalog navedeno da se dozvola izdaje pod određenim uslovima, kao što su:

  • 2.2. da se objekti i sistemi za zahvatanje vode iz rijeke Bosne za tehnološke potrebe redovno održavaju i koriste na način koji će obezbijediti njihovu potpunu funkcionalnost
  • 2.12. da se u saradnji s Gradom Zenica i Rudnikom mrkog uglja “Zenica” radi na poboljšanju kompletnog sistema prikupljanja i odvodnje otpadnih voda i striktnom razdvajanju tehnoloških otpadnih voda.
  • 2.14. da se otpad nastao u proizvodnom procesu ne smije ni privremeno odlagati na česticu “vodno dobro” (priobalni pojas širine 15 metara od granice obale)

Neispunjavanje ovih uslova znači da nosilac prava iz vodne dozvole ne može dobiti produženje roka ili novo odobrenje za ispuštanje tehnoloških voda.

Uslov 2.2. nije ispunjen jer je riblja staza na brani “Kanal” uništena u poplavama 2014. godine i nikad nije ponovo osposobljena. Uslov 2.12. nije ispunjen jer ArcelorMittal čeka da grad završi svoje postrojenje i novi kolektor za otpadne vode pa će tek onda pristupiti projektovanju svog postrojenja. Otpadne vode još uvijek nisu razdvojene, a rok za razdvajanje istekao je 2021. godine. Troska koja nastaje kao otpad u proizvodnom procesu (uslov 2.14.) trajno je odložena u priobalnom pojasu, na lijevoj obali rijeke, na kojoj je napravljena nova saobraćajnica i most sa spojem na autoput.

Agencija će i pored nerealizovanih dosadašnjih zahtjeva navedenih u vodnoj dozvoli izdati novu dozvolu u kojoj će se od kompanije tražiti dostavljanje dinamičkog akcionog plana. Odgovornost za to Agencija prebacuje Federalnoj inspekciji.

Osnov za obračun vodne naknade koju plaćaju zagađivači je EBS (ekvivalentni broj stanovnika), a koji se izračunava na osnovu analize otpadnih voda. EBS kompanije ArcelorMittal Zenica je za deset godina smanjen skoro sedam puta, iako nije bilo značajnijih ulaganja u postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Agencija tvrdi da je do smanjenja došlo samo doziranjem ugljen dioksida u ispuštenu otpadnu vodu koja nastaje sapiranjem ugljene prašine pogona Energetika. Iako je u pitanju tek dio otpadne vode koja se ispušta, neshvatljivo je da se mjerom kojom se podešava samo pH vrijednost otpadne vode može postići ovako veliko smanjenje.

Laboratorije za ispitivanje otpadnih voda

Ukazali smo na nerealno niske vrijednosti nivoa zagađujućih materija u otpadnim vodama kod svih zagađivača u BiH, koje u svojim izvještajima dostavljaju ovlaštene laboratorije. Kontrolu nad tim mjerenjima trebalo bi da vrši referenta laboratorija, koja ne u BiH postoji. Odgovornost za nepostojanje referentne laboratorije Agencija prebacuje na Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koje daje dozvolu za rad certificiranih laboratorija, te na inspekcijske organe koji ne vrše kontrolna mjerenja. Iako Agencija ima vlastitu kontrolnu laboratoriju, tvrde da je ona ovlaštena samo za površinske i podzemne vode, ali ne i za otpadne vode.

Zakon o vodama predviđa uspostavljanje referentne laboratorije za vode na državnom nivou. Imajući u vidu dugogodišnje političke prepreke i nedostatak volje za uspostavljanje institucija na državnom nivou, neophodno je da Vlada FBiH uspostavi referentne laboratorije za vodu i za zrak na nivou Federacije, kako bi se kontrolisao (ne)rad certificiranih laboratorija.

Hidroelektrane na rijeci Bosni

Agencija je izdala prethodne vodne saglasnosti za hidroenergetske objekte kao što su HE Janjići i HE Vranduk. Te saglasnosti su istekle, a investitor (JP Elektroprivreda BiH) još uvijek nije podnio zahtjev za izdavanje novih dozvola za te objekte.

Na naše pitanje o odlaganju materijala u priobalnom pojasu, koje je zabranjeno Zakonom o vodama FBiH, dobili smo odgovor da je Agencija finansirala snimanje dronom područja u Bilješevu, gdje su građevinske firme bespravno odlagale iskopani materijal iz tunela “1. mart”, a da druge institucije treba da pokrenu postupak provjere zakonitosti, odgovornosti i vraćanje u prethodno stanje obala rijeke Bosne. Upravo na toj lokaciji planirana je i izgradnja “mini” hidroelektrane “Bilješevo”.

Agenciji smo ukazali na činjenicu da je usvajanjem Uredbe kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolišnu dozvolu (Službene novine FBiH, 51/21) ukinuta obaveza izdavanja okolinskih dozvola za hidroelektrane, te da će se zaštita okoliša od rada tih postrojenja tretirati isključivo vodnom dozvolom. Na našu žalost, stav Agencije je da hidroelektrane predstavljaju zelenu energiju i da se mora voditi računa o socijalnim problemima.


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Stavovi izneseni u ovom tekstu isključiva su odgovornost udruženja Eko forum Zenica i ne odražavaju nužno stavove Švedske.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *