Požuri polako

Published by Eko Forum on

Zašto je zahtjev za obnovu okolinske dozvole podnesen 287 dana ranije?

FMOIT
Sastanak Ministrice okoliša i turizma FBiH sa ArcelorMittalom 23.2.2021

Kompanija ArcelorMittal za svoje pogone i postrojenja (osim deponije industrijskog otpada “Rača”) ima okolinsku dozvolu koja važi do 3.4.2022. godine. Toplana Zenica, koja će proizvoditi tehnološku paru za integralnu proizvodnju čelika, a nije obuhvaćena podnesenim zahtjevom za obnovu dozvole, ima okolinsku dozvolu koja važi do 18.03.2024. godine. Deponija “Rača” NEMA okolinsku dozvolu za odlaganje industrijskog otpada, niti je zahtjevom obuhvaćeno odlaganje otpada.

Zakon o zaštiti okoliša Federacije BiH usvojen je na sjednici Doma naroda FBiH održanoj 28.1.2021. U Službenom listu objavljen je 24.2.2021, a stupa na snagu 8 dana nakon objavljivanja (4.3.2021). Članom 146 Zakona propisano je da: (6) Postupci započeti prije stupanja na snagu ovog zakona, biti će okončani u skladu sa odredbama propisa koji je bio na snazi prije stupanja na snagu ovog zakona.

Starim Zakonom o zaštiti okoliša FBiH, koji važi do 4.3.2021, rok za podnošenje zahtjeva za izdavanje okolinske dozvole je 120 dana, jer je to rok u kojem je ministarstvo dužno izdati dozvolu nakon podnošenja zahtjeva. To znači da je datum podnošenja ovog zahtjeva trebao biti u decembru 2021. godine. Kompanija ArcelorMittal Zenica podnijela je zahtjev za obnovu okolinske dozvole u januaru 2021. godine, uz opravdanje da su prethodni postupci izdavanja dozvola dugo trajali i da se žele osigurati da ne bude perioda rada postrojenja bez okolinske dozvole. Zahtjev je podnesen čak 287 dana ranije (što sa 120 dana zakonskog roka čini više od 400 dana).

Da li je razlog za žurbu društvena odgovornost ili su to možda strožije odredbe novog Zakona?

Starim Zakonom uopšte nije bilo tretirano pitanje obnove okolinske dozvole. U novom Zakonu, postoji kompletan jedan član koji opisuje postupak obnove dozvole.

Obnova okolinske dozvole
Novim Zakonom o zaštiti okoliša uređen je postupak obnove dozvole

Pored toga, novim Zakonom uvedeno je još nekoliko novosti kojima se postupak izdavanja dozvola unapređuje sa aspekta zaštite okoliša, ali stavlja veće zahtjeve pred operatera. Član 85 novog Zakona propisuje da se okolinska dozvola ne izdaje za pojedine pogone, nego za više pogona i postrojenja ako oni čine tehnološku cjelinu. Članom 88 Zakona propisano je da javna rasprava o zahtjevu traje 30 dana, duplo duže nego prema starom Zakonu. Član 89 Zakona sadrži važan stav da (5) Sve mjere iz stava (2) ovog člana obavezno sadrže rokove za realizaciju. Bez rokova za realizaciju mjera projekti mogu trajati i po 5 godina, koliko god traje dozvola. Član 100 Zakona sadrži stav (5) Za djelatnosti za koje nisu definirane najbolje raspoložive tehnike u skladu sa stavom (2) ovog člana, primjenjuju se najbolje raspoložive tehnike EU. Time se prevazilazi nedostatak domaćih propisa jer se direktno primjenjuju propisi EU.

Po zahtjevu operatora ArcelorMittal d.o.o. Zenica, Federalno ministarstvo stavilo je na uvid Zahtjev za ponovno izdavanje okolišne dozvole za integralnu proizvodnu liniju na web stranici ministarstva 24.2.2021. godine. Primjedbe, sugestije i mišljenja na zahtjev za obnovu okolinske dozvole mogu se dostaviti na adresu Federalnog ministarstva okoliša i turizma u pisanom obliku najkasnije do 11.03.2021. godine.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *