Koraci ka uspostavljanju Javne ustanove za zaštićena područja prirode u Zeničko-dobojskom kantonu

Published by Eko Forum on

U prostorijama Instituta “Kemal Kapetanović” 9.7.2024. godine održan je tematski sastanak o uspostavljanju Javne ustanove za zaštićena područja prirode u Zeničko-dobojskom kantonu. Sastanak je organizovan na inicijativu mreže za zaštitu prirode, a uz podršku Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK.

Direktor Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Kantona Sarajevo, Asad Jelešković, prisutnima je prezentirao pozitivna iskustva te javne ustanove, koja upravlja sa pet zaštićenih područja na teritoriji tog kantona.

Pomoćnik Ministra komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Adnan Medić ponudio je pomoć sa pravne i institucionalne strane, kako bi se pozitivna iskustva primijenila i u našem kantonu.

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Adnan Šabani sa svojim saradnicima iskazao je spremnost da se krene s realizacijom ove ideje, jer u ZDK trenutno postoji samo jedno zaštićeno područje, ali je već počela procedura uspostave novih zaštićenih područja, prvenstveno planine Zvijezde u Varešu, te pećine Mokra Megara i planine Matinski vis u Maglaju.

Pored predstavnika organizacija civilnog društva – članica mreže za zaštitu prirode, sastanku su prisustvovali i predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te Kantonalne uprave za šumarstvo ZDK.

Na kraju je zaključeno da Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK već tokom naredne dvije sedmice obavi konsultacije sa drugim ministarstvima, te da imenuje stručni tim koji bi pripremio tekst odluke o uspostavljanju nove javne ustanove. Stručni tim bi imao zadatak da pripremi stručno mišljenje i sve potrebne podloge za slanje te inicijative prema Vladi i Skupštini ZDK na usvajanje. Mreža za zaštitu prirode će pomoći u pripremi materijala, prijedlozima članova stručnog tima, koordinaciji aktivnosti i komunikaciji ideje ka skupštinskim zastupnicima. Dio materijala koje je pripremilo civilno društvo već postoji i maksimalno će se koristiti za priremu zvaničnih dokumenata, a obećana je i podrška Kantona Sarajevo i nadležnog Federalnog ministarstva.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *