Devet godina od protesta

Published by Eko Forum on

Prije devet godina, u hladnu i sunčanu subotu 22.12.2012 hiljade Zeničana na ulicama tražilo je čist zrak, filtere, odgovornu vlast i život dostojan čovjeka. Listu zahtjeva tad smo uputili na pet adresa: kompaniji ArcelorMittal, Vladi Federacije BiH, Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Općini Zenica. Danas, devet godina kasnije, ni polovina tada postavljenih zahtjeva nije ispunjena.

Kompanija ArcelorMittal samo djelimično poštuje ekološke propise, ekološki projekti iz Plana aktivnosti iz 2008. godine su kasnili godinama, a neki još nisu realizovani, postojeći kapaciteti za prečišćavanje otpadnih voda i plinova samo se djelimično koriste, investicije prema (tajnom) Ugovoru o dokapitalizaciji iz 2004. godine su kasnile. Dio projekata ipak jeste realizovan i kad su proglašavene epizode zagađenja primjenjivane su propisane mjere. Federalno ministarstvo otvorilo je prije nekoliko dana javnu raspravu u postupku obnove okolinske dozvole, a u dopunjenom zahtjevu ponovo su planirani projekti koji su davno trebali biti završeni.

Vlada Federacije BiH nikad nije izvršila kontrolu realizacije ugovornih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji iz 2004. godine.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne vrši pritisak na zagađivače, ali jesu javno objavili rezultate monitoringa emisija polutanata iz postrojenja za koja je ovo ministarstvo izdalo okolišne dozvole.

Federalna uprava za inspekcijske poslove ni danas ne vrši svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja ArcelorMittal Zenica, tokom i izvan radnog vremena, niti izriče maksimalne kazne za kršenje ekoloških propisa. Iako novi Zakon o zaštiti okoliša predviđa kazne do 200.000 KM za nepoštovanje obaveza iz okolinske dozvole, do sada te kazne nikome nisu izrečene.

Općina Zenica je 2013. godine održala tematsku sjednicu Općinskog vijeća sa temom “Analiza stanja okoliša u Zenici”, objavljuje izvještaje o stanju okoliša u Zenici, nabavila je sistem za monitoring kvaliteta zraka u Zenici, ali nije izradila katastar zagađivača.

Nakon protesta, Eko forum je pokretao upravne sporove, podnio krivične prijave koje su tužilaštva ZDK i KS odbacila, vodio domaće i međunarodne medijske kampanje, tražio rješenja izvan granica BiH, učestvovao u izradi okolinskih dozvola, otvorio dijalog uz podršku stranih medijatora, i dalje vodi bitku za čist zrak, vodu i tlo i poštivanje ekoloških zakona. Bez obzira na neuspjehe i samo dio ostvarenih rezultata, nastavljamo sve oblike borbe dok ne postignemo krajnji cilj: ekološki održivu Zenicu.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *