Kantonalno tužilaštvo Sarajevo odbacilo pritužbu Eko foruma na odluku o neprovođenju istrage

Published by Eko Forum on

Glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo 29.3.2019 odbacila je pritužbu Eko foruma Zenica na raniju Naredbu tog tužilaštva od 4.1.2019 o neprovođenju istrage protiv Đurić Branke, bivše ministrice Federalnog ministarstva okoliša i Turizma; i Tirak Ibrahima, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove, kao službenih osoba u FBiH, za krivično djelo Nesavjestan rad u službi iz člana 387., stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ-a FBiH u vezi sa članovima 40., 66. i 67. Zakona o zaštiti okoliša FBiH, odnosno u vezi sa članovima 20. i 21. Zakona o inspekcijama FBiH i članovima 90. i 92. Zakona o zaštiti okoliša FBiH.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo ostaje pri stavu da prijavljeno djelo nije krivično djelo, da su prijavljeni “ulagali napore na poboljšanju situacije i iznalaženju najboljeg rješenja, imajući u vidu da je riječ o kompleksnom problemu, pa se ne može izvući zaključak da se radi o umišljajnom postupanju”.

Na ovu odluku glavne tužiteljice, Eko forum je uložio pritužbu Federalnom tužilaštvu, jer smatramo da je nedopustivo da za 10 godina prekomjernog zagađenja niko od nadležnih državnih institucija nije kriv. Ovom odlukom šalje se poruka svim državnim službenicima i funkcionerima da mogu izbjegavati svoje dužnosti, da mogu nekažnjeno raditi u interesu zagađivača, umjesto da rade u interesu građana.

U prilogu možete pročitati kompletan tekst odluke Glavne tužiteljice kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. (Preuzmi PDF)

Odluka-glavnog-kantonalnog-tuzioca-Kantona-Sarajevo-29-3-2019


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *