Mi smo svoj dio posla uradili. Sad čekamo ispunjenje naših zahtjeva.

Published by Eko Forum on

Danas je Zenica odbranila svoju čast. Na ulice je izašlo nekoliko hiljada ljudi kojima je dosta laži, praznih obećanja i izgovora. Sad čekamo konkretan i brz odgovor na naše skromne, realne i lako ostvarive zahtjeve.

Zahvaljujemo se svima koji su odvojili svoje vrijeme da dođu i podrže našu borbu za čist okoliš.

Zahvaljujemo se svim donatorima koji su nam pomogli da odštampamo pozive, informativne letke i transparente.

Zahvaljujemo se Policijskoj upravi Zenica što su profesionalno obezbijedili da protest prođe bez ijednog incidenta.

Zahvaljujemo se medijima koji su pomogli da cijeli svijet vidi da Zeničani imaju svijesti i dostojanstva.

Prošlo je tačno 3048 dana otkako je ArcelorMittal postao većinski vlasnik zeničke željezare. Od ponovnog pokretanja integralne proizvodnje, stanje okoliša se neprestano pogoršava, i ozbiljno ugrožava naše zdravlje.


“Eko forum” i građani Zenice zahtijevaju:

od kompanije ArcelorMittal:Poštivanje ekoloških zakona, standarda i propisa FBiH;Hitna realizacija ekoloških projekata iz Plana aktivnosti za smanjenje zagađenja iz 2008. godine;Hitno osposobljavanje i maksimalno korištenje postojećih kapaciteta za prečišćavanje otpadnih voda i plinova;U danima nepovoljnih meteoroloških prilika: korištenje alternativnih goriva i smanjenje proizvodnje na minimum;Investicije prema Ugovoru o dokapitalizaciji iz 2004. godine.
od Vlade Federacije BiH:Kontrola realizacije ugovornih obaveza iz Ugovora o dokapitalizaciji iz 2004. godine, u vezi sa zaštitom okoliša.
od Federalnog ministarstva okoliša i turizma:Pritisak na sve, a posebno velike zagađivače, da poštuju zakone FBiH i standarde koji propisuju dozvoljeni nivo zagađenja iz postrojenja, kako bi građani Zenice imali život dostojan čovjeka u XXI vijeku;Javno objavljivanje rezultata monitoringa emisija polutanata iz postrojenja za koja je ovo ministarstvo izdalo okolišne dozvole, u skladu s Arhuškom konvencijom i zakonima FBiH.
od Federalne uprave za inspekcijske poslove:Svakodnevne, nenajavljene kontrole rada postrojenja ArcelorMittal Zenica, tokom i izvan radnog vremena, posebno u danima nepovoljnih meteoroloških prilika;Izricanje maksimalnih kazni za kršenje ekoloških propisa.
od Općine Zenica:Hitno zakazivanje tematske sjednice Općinskog vijeća sa temom “Analiza stanja okoliša u Zenici”;Javno objavljivanje Izvještaja o stanju okoliša u Zenici za 2011. i 2012. godinu;Hitna nabavka i puštanje u rad sistema za monitoring kvaliteta zraka u Zenici i izrada katastra zagađivača.
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *