ArcelorMittal Zenica ima nove dozvole koje važe do 2027. godine

Published by Eko Forum on


Federalno ministarstvo okoliša i turizma, nakon procesa koji je trajao preko 20 mjeseci, izdalo je 31.10.2022. godine obnovljenu okolinsku dozvolu za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica, sa rokom važenja od pet godina.

Agencija za vodno područje rijeke Save, izdala je 10.11.2022. godine vodnu dozvolu za kompaniju ArcelorMittal Zenica, sa rokom važenja od pet godina. Vodna dozvola ne obuhvata deponiju Rača, iako se u obodni kanal ispuštaju procjedne vode sa te deponije.

Okolinskom dozvolom predviđena je 141 nova mjera za zaštitu okoliša, jer mjere iz prethodnih okolinskih dozvola nisu dale željene rezultate. Konačno je dozvolom obuhvaćeno i odlagalište industrijskog otpada Rača, za koje je kompanija do kraja 2022. godine obavezna provesti postupak procjene uticaja na okoliš i pribavljanja rješenja o zatvaranju industrijske deponije Rača. Granične vrijednosti emisija prašine usklađene su s propisima FBiH (emisije prašine sa koksare u prethodnim dozvolama nisu smjele prelaziti 100 mg/m3, a u novoj dozvoli ta granica je 50 mg/m3).

Za smanjenje emisija prašine u procesu istiskivanja koksa (mjera 32), kompanija mora izraditi projektnu dokumentaciju do kraja 2023. godine, i realizovati projekat do kraja 2025. godine. Nije prihvaćen naš zahtjev da se ta mjera realizuje na način kako je to korporacija ArcelorMittal uradila u svojim željezarama Ghent (Belgija), Dunkirk, Fos sur Mer, Seremange (Francuska) i Taranto (Italija), nego je samo navedeno da se ta mjera mora provesti u skladu s najboljim raspoloživim tehnikama za proizvodnju željeza i čelika (BAT 2013). To tehničko rješenje moglo bi smanjiti emisije prašine na 5 do 10 mg/m3, sa preko 99% stepena zahvata.

Rok za smanjenje emisija prašine prilikom istiskivanja koksa je kraj 2025. godine

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *