Ni treći zahtjev za okolinsku dozvolu za ArcelorMittal ne garantuje manje zagađenja

Published by Eko Forum on

Nakon javne rasprave, koju smo organizovali 16.8.2022. godine, a na koju su se od svih pozvanih institucija odazvali samo predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove, pripremili smo listu primjedbi i sugestija na treći, dopunjeni zahtjev za izdavanje okolinske dozvole za pogone i postrojenja ArcelorMittal Zenica. Primjedbe su dostavljene Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

Od Ministarstva smo 4.8.2022 tražili da nam dostave rezultate mjerenja kancerogenih polutanata u okruženju koksare za koja su dali saglasnost broj UP I 05/2-02-19-5-34/21 od 17.12.2021. godine. Očekivali smo da rezultati tih mjerenja budu u Dopunjenom zahtjevu za izdavanje okolinske dozvole koji je objavljen 1.8.2022, ali taj dokument ne sadrži rezultate mjerenja prema mjeri 1.2.2. iz prethodne okolinske dozvole. Dana 18.8.2022 Ministarstvo nas je obavijestilo da im kompanija još uvijek nije dostavila rezultate tih mjerenja.

Svjesni smo značaja kompanije ArcelorMittal Zenica za ekonomiju Federacije BiH, i nije rješenje da se obustavi proizvodnja, ali smatramo da je 18 godina od dokapitalizacije i 14 godina od pokretanja integralne proizvodnje bilo više nego dovoljno da se rad ovih postrojenja dovede u zakonom propisane granice.

2022-08-24-Primjedbe-na-dopunjeni-zahtjev-za-OD-AMZ


Ova aktivnost u potpunosti se realizira volonterski, bez podrške donatora.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *