Poziv na javnu raspravu o okolinskoj dozvoli za ArcelorMittal

Published by Eko Forum on

Eko forum Zenica, u saradnji s gradskom upravom i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma organizuje javnu raspravu o podnesenom zahtjevu u utorak, 16.8.2022. godine s početkom u 13:00 sati, u velikoj sali gradskog vijeća.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma stavilo je na uvid Dopunjeni zahtjev za izdavanje okolišne dozvole za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica d.o.o. Zenica. Tekst dopunjenog zahtjeva dostupan je na web stranici Ministarstva. Primjedbe na dopunjeni Zahtjev za izdavanje okolišne dozvole mogu se dostaviti Ministarstvu u pisanoj formi u roku od 30 dana od dana javnog objavljivanja, odnosno do 31.8.2022. godine.

Zahtjev je podnesen prema starom Zakonu o zaštiti okoliša (Sl. novine FBiH 33/03 i 38/09), ali je na osnovu zaključaka konsultativnih sastanaka održanih između aktera u postupku: stručne komisije, NVO i Ministarstva, novi zahtjev pripremljen na Obrascu Priloga III. Uredbe kojom se utvrđuju pogoni i postrojenja koja moraju imati okolišnu dozvolu (Sl. novine FBiH 51/21).

Kako se radi o pogonima i postrojenjima koja imaju značajan utjecaj na okoliš u Zenici, pozivamo javnost da učestvuje u ovoj javnoj raspravi, kako bi se otklonile sve nedoumice, dali odgovori na otvorena pitanja i kako bi nova okolinska dozvola osigurala dosljedno provođenje okolišnih propisa FBiH uz kontinuitet metalurške proizvodnje.

Tekst zahtjeva i plana upravljanja otpadom dostupni su za download na web stranici Ministarstva:


Ova aktivnost u potpunosti se realizira volonterski, bez podrške donatora.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *