Radionica “Istraživačko novinarstvo u zaštiti okoliša”

Published by Eko Forum on

U okviru projekta Misli o prirodi! organizovana je radionica za novinare na kojoj su prezentovane dvije ekološke teme: tretman otpadnih voda i energetska efikasnost.

Klimatske promjene i zagađenje okoliša neiscrpan su izvor tema za istraživačko novinarstvo. Za izvještavanje o tim temama, pored standardnih novinarskih vještina i znanja, neophodno je i poznavanje tehničke problematike u raznim oblastima. Za te informacije nije lako naći adekvatne izvore, a još teže je to predstaviti u kratkom vremenu koje redakcija i urednici daju novinarima za takve priloge.

Eko forum je u dosadašnjoj veoma uspješnoj saradnji s medijima pružao sažete ali stručne informacije o uzrocima, posljedicama i rješenjima zagađenja zraka. Zajedničke kampanje koje su se provodile prema široj javnosti već daju rezultate: raste broj i kvalitet mjernih stanica, zagađivači ugrađuju filtere, povećani su iznosi kazni za zagađivače, prosjeci koncentracija polutanata u zraku više nisu alarmantno visoki kao što su bili prije nekoliko godina.

Pored zagađenja zraka, sada se moramo baviti i drugim temama, kao što su zagađenje voda i energetska efikasnost. Projekti za prečišćavanje otpadnih voda u BiH obično se realizuju tako što se donatorskim sredstvima uradi projekat, kojim se nametne tehnološko rješenje i pripremi kreditno zaduženje. Pri tome se ne vodi računa o tome da ima tehnologija koje stvaraju dodatne probleme, kao što je zbrinjavanje otpadnog mulja od aerobnog tretmana otpadnih voda ili utopljavanje zgrada stiroporom. Srećom, postoje alternativna rješenja koja nisu štetna po okoliš, kao što je anaerobni tretman otpadnih voda sa iskorištenjem plina kao nusproizvoda ili utopljavanje zgrada prirodnim materijalima. O tim temama se kod nas nedovoljno govori u medijima, a već se troše milionska sredstva za njihovu realizaciju. Upravo o ovim, ekološki prihvatljivijim tehničkim rješenjima moglo se više saznati na ovoj radionici.

Prezentacija “Ekološki pristup odabira tehnološkog rješenja prečišćavanja otpadnih voda” >>

Prezentacija “Energetska efikasnost u BiH” >>


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *