Posjeta pogonima ArcelorMittal Zenica

Published by Eko Forum on

U postupku obnove okolinske dozvole za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica danas je organizovana posjeta pogonima. Time je ispunjen još jedan od zahtjeva Eko foruma u ovom postupku.

Kompanija je omogućila članovima stručnog tima koji je imenovalo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i predstavnicima Eko foruma, da izvrše direktni uvid u dokumentaciju, rezultate i efekte do sada realiziranih mjera iz prethodnih okolinskih dozvola. Iako su se neki od članova stručnog tima protivili obilasku pogona, smatrajući da je dovoljan uvid u dokumentaciju, izvršen je obilazak pogona nove Toplane, koksare, konvertorske čeličane, biohemije i aglomeracije. Pogoni visoke peći i valjaonica nisu obuhvaćeni ovom posjetom jer su to pogoni koji imaju manji uticaj na okoliš zbog prirode rada ili znatno ranije realizovanih projekata.

Uvidom u stanje na terenu, moglo se vidjeti da su neki od problema zaista riješeni, te da su smanjene emisije u zrak. Skruber za odsumporavanje otpadnih plinova na novoj toplani još uvijek nije u funkciji, i emisije još uvijek nisu ispod dozvoljenih normi. Sekundarno otprašivanje na pogonu BOF čeličane je konačno završeno i već nekoliko mjeseci su emisije prašine iz ovog postrojenja značajno smanjene. Nismo dobili dozvolu za fotografisanje pogona, ali mogli smo se lično uvjeriti da je stepen zahvata dimnih plinova na čeličani znatno bolji i nekontrolisane emisije manje nego ranije. Na aglomeraciji je u funkciji samo jedan od dva hibridna filtera. Drugi radi samo djelimično, jer već godinu dana kasni isporuka novih elektroda. Dobra vijest je da se sinter mašina 4, koja nije spojena na filtere, više ne koristi, čime su i emisije iz aglomeracije značajno smanjene.

Ostaje problem odlaganja otpada, ali kompanija tvrdi da se troska više neće odlagati na Raču jer su pronašli kupce i postojeće planine troske u krugu kompanije bi navodno trebale biti uklonjene u narednom periodu.

Jedini problem za koji još uvijek nema adekvatnog rješenja su emisije s koksare. Izvršena je rekonstrukcija 4 koksne peći, od ukupno 64, čime su smanjene fugitivne emisije koje iz ovog pogona izlaze nekontrolisano. Planirana je rekonstrukcija još 40 peći tokom narednih 5 godina, ali još nema ponuđenog tehničkog rješenja koje bi eliminisalo emisije prašine i kancerogenih gasova iz ovih postrojenja. Treba napomenuti da tehnička rješenja postoje i već su implementirana u Njemačkoj, Poljskoj, Kini, Japanu, SAD i drugim zemljama. Na priloženim slikama mogu se vidjeti ta rješenja, a nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje zašto se takva rješenja ne primjenjuju u Zenici.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *