Evropski šampioni… po zagađenju

Published by Eko Forum on

PM2.5 u Evropi za 2017
Godišnji prosjeci koncentracija fine prašine (PM2.5) za 2017. godinu (izvor podataka: EEA)

Evropska agencija za okoliš (EEA) objavila je Izvještaj o kvalitetu zraka u Evropi od 2000. do 2017. godine. Izvještaj obuhvata sve zemlje članice EU, Island, Lihtenštajn, Norvešku, Švicarsku, Tursku i 6 zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonjia i Srbija).

Koncentracije prašine PM10 iznad propisanog dnevnog limita (50 μg/m3) zabilježene su na 22% mjernih mjesta, a koncentracije prašine čije su čestice manje od 2.5 mikrometra (PM2.5) iznad godišnjeg limita (25 μg/m3) zabilježene su na 7% mjernih mjesta. Nažalost, Bosna i Hercegovina je “šampion zagađenja zraka” sa dvostruko većim koncentracijama prašine PM2.5 od dozvoljenog, iako je izvještajem obuhvaćeno samo 5 mjernih mjesta u BiH koje mjere ovu vrstu prašine.

Samo je 2% mjernih mjesta zabilježilo dnevne koncentracije SO2 iznad dozvoljene granice u EU (125 μg/m3). Bosna i Hercegovina i po ovom polutantu predstavlja crnu rupu evropskog kontinenta. Ostali smo jedina država u kojoj su godišnji prosjeci SO2 iznad dozvoljenih granica.

SO2 u 2018
Godišnji prosjek koncentracija SO2 za 2018 prekoračen je samo u BiH (izvor podataka: EEA)

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *