Tajna rasprava o dozvoli za čeličanu

Published by Eko Forum on

Okolišne dozvole za pogone čeličane (konvertorska čeličana BOF i elektrolučna peć EAF 100) su istekle početkom decembra 2014. godine. ArcelorMittal je pokrenuo proceduru obnove dozvola kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma u januaru 2015.

Radnu verziju nove dozvole prvi put smo vidjeli 27.5.2015, nakon čega smo zahtijevali organizovanje javne rasprave i uvrštavanje naših primjedbi u tekst dozvole. Pored toga, 10.6.2015 uputili smo niz primjedbi i sugestija na tekst Rješenja. Javna rasprava nije organizovana.

13. augusta 2015. Federalno ministarstvo je novi prijedlog Rješenja o okolišnoj dozvoli uputilo kompaniji ArcelorMittal, gradu Zenica i Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK sa rokom od 15 dana za dostavljanje primjedbi na taj dokument.

Od uprave Grada Zenica smo 24.8.2015 e-mailom dobili na uvid tekst prijedloga Rješenja o okolišnoj dozvoli operatoru ArcelorMittal Zenica za pogone i postrojenja Departmenta Čeličana, a učestvovali smo i na sastanku koji je organizovan 25. i 26.8.2015 s ciljem definisanja primjedbi Grada na prijedlog Rješenja.

Nakon izvršenog uvida u tekst, ministarstvu je Ekoforum 27.8.2015 ponovo uputio niz primjedbi na novi tekst Rješenja o okolišnoj dozvoli za čeličanu. Svrha naših sugestija i primjedbi je nastojanje da ova okolinska dozvola bude kvalitetan instrument za rad postrojenja u okviru dozvoljenih normi i s minimalnim negativnim utjecajem na okoliš i stanovništvo Zenice. Iz dosadašnjeg iskustva (2009-2015) naučili smo da je loša okolinska dozvola samo dobar izgovor za nekažnjeno zagađivanje okoliša i ugrožavanje zdravlja građana. Zenica takav luksuz sebi više ne smije priuštiti.

U okviru projekta koji realizujemo u saradnji s organizacijom Arnika iz Češke Republike, a uz podršku Agencije za okoliš Češke Republike (CENIA, Česká informační agentura životního prostředí) pokušavamo ovaj dokument uporediti i uskladiti s EU normama i BAT, ali je u ovako kratkim rokovima to nemoguće uraditi. Očekujemo da ćemo početkom septembra imati konačnu verziju analize koju je uradila Češka agencija i tada ćemo je dostaviti i Federalnom ministarstvu.

Dok čekamo novu dozvolu, department čeličana radi punim kapacitetom, i bez dozvole.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *