Prezentacija rezultata projekta za provedbu EU direktive o industrijskim emisijama u BiH (IPPC)

Published by Eko Forum on

Plan provedbe EU direktive o industrijskim emisijama u BiH, koji sadrži informacije i aktivnosti koje trebaju biti poduzete od strane nadležnih organa i industrije kako bi se ispunile obaveze propisane Direktivom, izrađen je u okviru IPA projekta koji finansira Evropska unija. Do danas je u Bosni i Hercegovini identifikovano 136 naročito zagađujućih industrijskih postrojenja koje su predmet Direktive. Procjena je da će u ova industrijska postrojenja trebati uložiti približno dvije milijarde KM u narednim godinama kako bi se ispunili uvjeti propisani Direktivom. Pored ovoga, i javni sektor će morati izvršiti određena ulaganja. Pripremljena su i tehnička uputstva za najbolje raspoložive tehnike za četiri sektora (velika postrojenja za sagorijevanje, obrada metala, kamenolomi i samo-monitoring). Za više informacija i tekst Plana provedbe direktive i najboljih raspoloživih tehnika, posjetite www.ippc.ba.

Javno predstavljanje najboljih raspoloživih tehnika i plana provedbe direktive održano je u utorak, 22.11.2011. godine u hotelu „Zenica“, u Zenici. Na prezentaciji su učestvovali i članovi Eko foruma, te su dali svoje primjedbe i sugestije u vezi ovog projekta.
Projekat jeste rezultirao odličnim dokumentima, tehničkim uputstvima, planovima provedbe, prijedlozima izmjena relevantnih zakona, kao i jedinstvenim registrom velikih zagađivača u BiH, koji na nivou države vodi Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (PRTR). Jedina zamjerka na rezultate ovog projekta, a koju je uputio Eko forum je to što projekat nije tretirao crnu metalurgiju. Naime, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je na početku projekta, zajedno s nadležnim ministarstvima iz RS i Brčko distrikta, definisalo prioritete za velike industrijske zagađivače u FBiH. Iako je crna metalurgija, uz elektroprivredu i obojenu metalurgiju, već godinama najveći BH izvoznik, a uz to svakako i najznačajniji zagađivač, federalno ministarstvo je kao prioritet stavilo kamenolome i površinsku obradu metala. Tako smo značajna sredstva uložena u ovaj projekat potrošili za industrije koje neuporedivo manje zagađuju od zeničke željezare, koja od Federalne vlade ponovo zahtijeva produženje rokova za projekte po okolinskim dozvolama.

ArcelorMittal ovih dana ponovo prijeti otpuštanjem radnika, zatvaranjem pogona, samo da bi i dalje mogao “kupovati vrijeme” i odgađati investicije u ekološke projekte. Umjesto da kazni odgovorne za neuspjele projekte, ArcelorMittal i dalje nedopustivo kasni s realizacijom projekata koji su predviđeni izdatim okolinskim dozvolama. Na prezentaciji novih pravila za okolinske dozvole, prema EU direktivi, nije bio prisutan niko iz te kompanije. I to pokazuje njihovu nezainteresovanost za zaštitu okoliša.

Eko forum zahtijeva od Federalne vlade da ni u kom slučaju ne nasjeda na ucjene kompanije ArcelorMittal. Zdravlje građana Zenice nema cijenu i ne smije biti predmet trgovine.

IPPC

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *