Okolinske dozvole za najkritičnije pogone Arcelormittala

Published by Eko Forum on

Već skoro godinu dana Federalno Ministarstvo turizma i okoliša uporno i uzaludno nam obećava da će biti izdane Okolinske dozvole za preostale – najkritičnije departmente u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Da podsjetimo, odavno su stigle Okolinske dozvole za ostale, mnogo manje bitne departmente, ali ne i najbitnije departmente kada je ekologija u pitanju – za koksaru, aglomeraciju i energetiku (toplanu), a zakonski rok za dobivanje Okolinskih dozvola istekao je još 31.10.2008 godine. Nikada nisu urađene ni Javne rasprave po svakom departmentu što je predvidilo ovo Ministarstvo! Eko Forum se nekoliko puta obraćao ovom Ministarstvu nudeći pismeno primjedbe koje nikada nisu ni komentarisane…
Da stvar bude smješnija department Koksare nema, niti je ikada imala, ni Upotrebu, a kamo li Okolinsku dozvolu, pa će biti interesantno vidjeti šta će izdati Federalno Ministarstvo za okoliš i turizam. Nedavno je Zamjenik Ministra g. Lukić na RTV Zenici obećao skoro rješenje ovog problema, ali od toga naravno nema ništa. U svo ovo beznađe se uklopila i Federalna inspekcija sa simboličnim kaznama zagađivačima, kojima se očiti više isplati plaćati simbolične kazne za teške ekološke incidente, nego ulagati u relativno skupa postrojenja za zaštitu okoliša.
Koliko zapanjuje nebriga i diletantski odnos Federalnog Ministarstva za turizam i okoliš i njegovog Ministra i Zamjenika Ministra prema gradu Zenici i njegovoj okolini, toliko impresionira indiferentnost lokalne zajednice i njenih organa prema svemu ovome kao i prema teškim ekološkim incidentima koji su se dešavalji posljednih mjeseci u gradu i njegovoj okolini. Općinski organi to sve prate kao nijemi posmatrači bez ikakvog komentara i akcije, kao da se sve to dešava na nekom drugom dijelu svijeta. Pred nama su ponovo zimski dani, kada nam ekološka situacija nije naklonjena i kada ćemo ovisiti o tome na koju će stranu puhnuti vjetar. Uz ekološku situaciju nisu nam naklonjeni ni Federalno Ministarstvo za turizam i okoliš, ni Federalni inspekcijski organi, ali ni organi lokalne zajenice koji ovakvom beskrvnom politikom više rade u interesu zagađivača nego građana.

Eko forum Zenica


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *