“Nije do mene” – kratka priča o inspekcijama

Published by Eko Forum on

U aprilu 2022. godine, prilikom snimanja nekontrolisanih emisija u zrak iz pogona koksare ArcelorMittal Zenica, primijetili smo da se na lokaciji koju Zeničani nazivaju “Trokuće” vrše iskopavanja bagerom. Nestalo je nekadašnje uzvišenje s kojeg su reportaže o koksari snimali britanski, švedski, francuski, talijanski, češki, i brojni drugi reporteri, novinari i freelanceri. Pokušali smo otkriti ko je i zašto izmijenio krajolik i tako onemogućio snimanje najopasnijeg zeničkog velikog zagađivača zraka. Trebalo je “samo” 70 dana da saznamo da su počinioci, zbog prebacivanja odgovornosti raznih inspekcija, ostali skriveni i nekažnjeni za očigledno nelegalne radnje.

Prvi zahtjev za inspekcijsku kontrolu upućen je Kantonalnoj rudarsko-geološkoj inspekciji 28.4.2022. Nakon 26 dana dobili smo “odgovor” da rudarsko-geološki inspektor nema nadležnost za postupanje i da je naš zahtjev proslijeđen inspekciji Grada Zenice. Nakon još 44 dana, od gradske inspekcije dobili smo obavijest da na toj lokaciji, 70 dana nakon naše prijave, više niko ne vrši nikakve radove i da ih obavijestimo ako mi znamo ko je krivac za nelegalno prekopavanje bagerom.

Naravno da nakon više od dva mjeseca bagera više nema, nema ni nekadašnjeg brežuljka s kojeg se dobro vidjela koksara, nema ni počinitelja, niti primjene zakona. Još jedanput se šalje poruka svima koji krše zakon da to nastave raditi, da neće biti kažnjeni i da samo tako nastave.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *