Javna tribina “Linija (od)brane: Posljednji spas za rijeku Bosnu!” 14.12.2021

Published by Eko Forum on

U prostorijama MZ Janjići je 14.12.2021 održana javna tribina “Linija (od)brane: Posljednji spas za rijeku Bosnu!” u zajedničkoj organizaciji nekoliko nevladinih organizacija, članica koalicije za rijeke. Javnoj tribini je prisustvovalo oko 60 građana, i to 11 aktivista, 2 predstavnika Agencije za vodno područje rijeke Save, 2 gradska vijećnika, 3 predstavnika političkih partija (SDP i Naša stranka), te 42 mještana MZ Janjići, Gorica, Putovići i Brist. Iako je bilo omogućeno i online prisustvo, tribinu su preko interneta pratila samo 3 učesnika.

Na početku tribine prisutnima se obratio predsjednik mjesne zajednice Janjići Miralem Kaknjo. Jelena Ivanić, profesorica ekologije i zaštite životne sredine, aktivistkinja, potpredsjednica Centra za životnu sredinu Banja Luka, također je pozdravila skup te izrazila nadu da ćemo uspjeti sačuvati rijeku Bosnu. Robert Oroz, predsjednik Ekološko-humanitarne udruge „Gotuša” iz Fojnice govorio je o njegovoj borbi za rijeku Željeznicu koju je trajala više od deset godina, te o važnosti očuvanja prirode u Bosni i Hercegovini.

Ulrich Eichelmann, ekolog i konzervator koji se bavi očuvanjem i restauracijom rijeka, 2014. godine nagrađen Velikom nagradom za očuvanje prirode, zaštitom rijeka diljem Evrope bavi se više od 20 godina. Ulrich je izvršni direktor organizacije RiverWatch, koordinator kampanje “Plavo srce Europe” i producent filma “Climate Crimes”. Prisutnima je prezentirao negativne posljedice hidroelektrana i negativna iskustva iz Austrije, u kojoj postoji skoro 5000 hidroelektrana i nema slobodnih rijeka kao što je rijeka Bosna.

Pippa Gallop, aktivistica organizacije BankWatch CEE, putem video linka prezentirala je borbu za rijeke na Zapadnom Balkanu kroz monitoring i zagovaranje kod finansijskih institucija i banaka koje bi trebale kreditirati samo one projekte koji nemaju negativan uticaj na okolinu.

Emina Veljović, MA Javne uprave i međunarodnih odnosa, usmjerenje “okolišne politike”, dipl. pravnica, izvršna direktorica Udruženja “Resursni Aarhus centar u BiH”, prezentirala je pravne aspekte zaštite rijeke Bosne.

Dr.Sc. Samir Lemeš, predsjednik upravnog odbora Eko Foruma Zenica i ekološki aktivista prezentirao je retrospektivu borbe protiv HE Janjići.

Prezentacije su dostupne za download:
Ulrich Eichelmann
Emina Veljović
Samir Lemeš


Misli o prirodi!Ova aktivnost realizirana je uz podršku projekta “Misli o prirodi!” koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *