Sastanak u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma

Published by Eko Forum on

Danas je u Sarajevu održan radni sastanak s ministricom za okoliš i turizam FBiH i njenim saradnicima. Tema sastanka bila je procedura obnove okolinske dozvole za pogone i postrojenja kompanije ArcelorMittal Zenica.

Predsjednik Zlatan Alibegović i predsjednik upravnog odbora Samir Lemeš upoznali su ministricu s problemima koji su nastali kao posljedica neispunjavanja dijela obaveza iz važeće okolinske dozvole, kao što su nedovršeni projekat sekundarnog otprašivanja na BOF čeličani, problemi u radu hibridnih filtera na aglomeraciji, izostanak projekata na koksari, izbjegavanje pribavljanja okolinske dozvole za deponiju Rača, odvajanje Toplane od dozvole za ArcelorMittal (iako je taj pogon integralni dio proizvodnog procesa), te kašnjenje rješavanja otpadnih voda. Posebno se razgovaralo o studijama nultog stanja u okolini koksare, koje su bile propisane okolinskim dozvolama i 2010 i 2017. godine, ali nikad nisu urađene.

Na sastanku je zaključeno da je neophodno organizovati još sastanaka s kompanijom ArcelorMittal kako bi im se dalo do znanja da neispunjavanje obaveza iz okolinske dozvole povlači za sobom kazne visine do 200.000 KM za svaki inspekcijski nadzor, kako je to predviđeno novim Zakonom o zaštiti okoliša, a koji je stupio na snagu u martu ove godine. Samo se visokim kaznama neodgovorni zagađivači mogu prisiliti da poštuju propise i ispunjavaju obaveze vezane za zaštitu okoliša, bez obzira na broj zaposlenih i ekonomski značaj za Federaciju BiH.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *