Uspješno realizovana još jedna akcija sadnje drveća u gradu, 20.11.2021

Published by Eko Forum on

U okviru regionalne akcije “Drvo prijateljstva”, u Zenici je u subotu na dvije lokacije posađeno 50 novih odraslih stabala. U akciji su uz aktiviste i simpatizere Eko foruma učestvovali članovi Saveza izviđača grada Zenice, te učenici 3. razreda osnovne škole “Edhem Mulabdić” sa učiteljicom Amelom Babahmetović.

Od srca se zahvaljujemo svim učesnicima akcije, Evropskom fondu za Balkan koji je obezbijedio sredstva za realizaciju akcije, Dadi Ruviću za sjajne fotografije, medijima koji su izvještavali o akciji (RTV Zenica, Zenicablog, Naša riječ, Radio Federacije BiH), a posebno Adnanu Mešinoviću, dipl.inž. hortikulture iz Službe za ekologiju, komunalne poslove i mjesne zajednice grada Zenice, koji nam je pružio nesebičnu stručnu pomoć prilikom odabira sadnica, lokacija, kao i same sadnje, kako u ovoj, tako i u prošlosedmičnoj akciji.

Na ušću Babine rijeke formirana je prava mala botanička bašta. Posađene su sljedeće vrste: 5 ginka (Ginkgo biloba), 3 javora (Acer platanoides), 3 kelreuterije (Koelreuteria paniculata), 4 divlja kestena (Aesculus hipocastanum), 4 katalpe (Catalpa bignonioides), 3 breze (Betula spp.), 2 metasekvoje (Metasequoia glyptostroboides), 3 košćele (Celtis australis), 2 jelke (Abies alba), 4 graba (Carpinus betulus), 2 mukinje (Sorbus aria) i 8 lipa (Tilia sp.). U ulici Cakana Mulalića u Novoj Zenici posađena su 2 platana (Platanus sp.) i 5 lipa (Tilia sp.).

Regionalna akcija “Drvo prijateljstva”, koja je dio šire kampanje “Ujedinjeni Balkan za čist zrak”, realizuje se u koordinaciji Evropskog fonda za Balkan iz Beograda, uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, te Pro.Tok21 iz Smedereva.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *