Regionalna akcija sadnje drveća u borbi za čistiji zrak

Published by Eko Forum on

U više gradova regiona, 19. i 20. novembra će biti posađeno više od 400 stabala drveća, kao dio druge po redu akcije „Drvo prijateljstva“ koju Evropski fond za Balkan (EFB) sprovodi u saradnji s lokalnim partnerima. Akcija sadnje 50 novih sadnica na dvije lokacije u Zenici počinje u subotu, 20.11.2021, u 11:00 sati, na ušću Babine rijeke u rijeku Bosnu.

Cilj ove solidarne akcije je pokazati da je kroz preuzimanje pojedinačne odgovornosti i alarmiranje javnosti o ozbiljnosti problema zagađenja moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou.

Zemlje Zapadnog Balkana dijele veliki ekološki problem – opasne nivoe zagađenja zraka. Stoga ova inicijativa upućuje snažnu zajedničku poruku da se i kroz regionalnu saradnju i solidarnost može doprinijeti rješavanju tog problema i stvaranju uslova za čist zrak, saopštio je EFB.

„Gradovi regiona su u zimskom periodu redovno na listi najzagađenijih na svijetu i važno je preduzeti udružene i konkretne korake da se taj trend zaustavi. Sađenje drveća jedan je od najjednostavnijih i najvažnijih među njima”, objašnjava Aleksandra Tomanić, izvršna direktorka EFB.

Osim simboličkog i motivacionog značenja koju ova ekološka inicijativa ima, organizatori su se za sađenje drveća odlučili i kako bi gradski zrak učinili čistijim i okruženje zdravijim za stanovnike gradova zemalja Zapadnog Balkana, s obzirom na alarmantan stepen zagađenosti zraka u njima.

“Zenica već 13 godina čeka da industrija ugradi filtere na svoja postrojenja. Dok čekamo, odlučili smo da sami ugradimo prirodne filtere. Ovo drveće nije samo ukras, ono će biti prirodni filter za zagađeni zrak, dom za ptice, najbolja zaštita od ljetnih vrućina i od poplava. Zato molimo naše sugrađane da vode računa o ovim vrijednim sadnicama i da ih štite od vandala, jer ovo su pluća našeg grada”, izjavio je Zlatan Alibegović, predsjednik Eko foruma Zenica.

Sa ovom akcijom, Evropski fond za Balkan zajedno sa svojim partnerima najavljuje i produžetak kampanje „Ujedinjeni Balkan za čist zrak” početkom decembra. Druge godine za redom biće realizovana ova informativna regionalna kampanja koja služi podizanju svijesti stanovnika regiona o uzrocima i posljedicama zagađenja, i mogućim načinima poboljšanja kvaliteta zraka, kao i borbu za zdraviju životnu sredinu kroz regionalnu solidarnost.

Zajednička akcija „Drvo prijateljstva“, kao i šira kampanja „Ujedinjeni Balkan za čist zrak”, realizuje se uz podršku brojnih organizacija: Za čisto Sarajevo iz Sarajeva, Eko forum iz Zenice, Environmental Territorial Management Institute iz Tirane, Sbunker iz Prištine, Air Care iz Skoplja, OZON iz Podgorice, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu i Beogradska otvorena škola iz Beograda, i Pro.Tok21 iz Smedereva.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *