Vijeće za ljudska prava UN-a pristup čistom okolišu proglasilo temeljnim ljudskim pravom

Published by Eko Forum on

Vijeće UN-a za ljudska prava na 48. redovnom zasijedanju u Ženevi u petak, 8.10.2021. priznalo je pristup čistom i zdravom okolišu kao temeljno ljudsko pravo, čime je formalno osnažena globalna borba protiv razornih posljedica klimatskih promjena.

Rezolucija, o kojoj se prvi put raspravljalo 1990-ih, nije pravno obavezujuća, ali ima potencijal oblikovanja globalnih standarda. Pravnici koji se bave klimatskim parnicama kažu da bi im to moglo pomoći u izgradnji argumenata u slučajevima koji se tiču ​​okoliša i ljudskih prava.

Tekst Rezolucije A/HRC/48/L.23/Rev.1 “Ljudsko pravo na siguran, čist, zdrav i održiv okoliš” dostupan je na web stranici Vijeća: https://undocs.org/a/hrc/48/l.23/rev.1

“Ovo ima potencijal za promjenu života u svijetu u kojem globalna ekološka kriza uzrokuje više od devet miliona prijevremenih smrti svake godine”, rekao je David Boyd, specijalni izvjestilac UN-a za ljudska prava i okoliš, koji je odluku nazvao “historijskim pomakom”. Tekst rezolucije, koji su predložile Kostarika, Maldivi, Maroko, Slovenija i Švicarska, usvojen je sa 43 glasa za i 4 suzdržana iz Rusije, Indije, Kine i Japana.

Svjetska zdravstvena organizacija procjenjuje da je oko 13,7 miliona smrtnih slučajeva godišnje, ili oko 24,3% ukupnog broja u svijetu, posljedica ekoloških rizika kao što su zagađenje zraka i izloženost štetnim hemikalijama.

UN HRC
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *