Godišnji sastanak Arhus centara

Published by Eko Forum on

Godišnji sastanak Arhus centara održan je ove godine online, 23. i 24. septembra. Arhus centar Zenica učestvovao je u radu sastanka s prezentacijom rezultata projekta “Inkluzivni dijalog s biznisom”, koji je realizovan tokom prethodne dvije godine.

Od 2002. godine, OSCE podržava osnivanje i rad Arhus centara uz pomoć svojih terenskih ureda i Ureda koordinatora ekonomskih i ekoloških aktivnosti OSCE (OCEEA). Na osnovu UNECE Konvencije o pristupu informacijama, učešću javnosti u odlučivanju o okolišu i pristupu pravdi u pitanjima zaštite okoliša (Arhuska konvencija), 60 Arhus centara u Evropi i Aziji pomažu vladama i građanima u implementaciji tri stuba Konvencije koji se bave demokratskim upravljanjem u području zaštite okoliša.

Godišnji sastanak za 2021. godinu okupio je predstavnike Arhus centara, nacionalne kontakt osobe za Arhusku konvenciju, kao i predstavnike nevladinih organizacija, međunarodnih organizacija i terenskih ureda OSCE s ciljem diskusije i unapređenja uključenosti Arhus centara u podršku upravljanju okolišem u različitim poljima, razmjene ​​iskustava i naučenih lekcija iz svog rada, kao i razgovora o budućim prioritetima.

Ove godine teme sastanka su usmjerene na:

  • Najbolje prakse i tekuće aktivnosti Arhus centara u provedbi Agende za održivi razvoj do 2030. godine;
  • Kako povećati vidljivost Arhus centara i njihovih aktivnosti;
  • Osnaživanje žena kroz rad Arhus centara;
  • Uloga Arhus centara u vrijeme katastrofe i zeleni oporavak.

Na sastanku su stručni predavači i predstavnici Arhus centara imali prezentacije, nakon čega su uslijedile diskusije. Samir Lemeš, koordinator Arhus centra Zenica, na sastanku je imao prezentaciju na temu “Naučene lekcije iz inkluzivnog dijaloga s biznisom”.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *