Konvencija o angažovanoj demokratiji – Beograd, 16-17.9.2021

Published by Eko Forum on

U Beogradu je 16-17. septembra organizovana konferencija “Engaged Democracy Initiative Convention” uz učešće velikog broja organizacija sa Zapadnog Balkana. Eko forum je na poziv organizacije “European Fund for the Balkans” i uz podršku fondacije “Friedrich-Ebert-Stiftung” aktivno učestvovao u radu konferencije.

Evropski fond za Balkan (EFB), Institut za demokratsko angažovanje jugoistočne Evrope (IDESE) i Fondacija Friedrich Ebert organizovali su Konvenciju o angažovanoj demokratiji: Uključite se, nadahnite, osnažite! Solidarnošću prema demokratiji na Zapadnom Balkanu, u Beogradu 16. i 17. septembra.

Inicijativa angažirane demokratije (EDI), koju su pokrenuli Evropski fond za Balkan (EFB) i Institut za demokratsko angažovanje jugoistočne Evrope (IDESE), imala je za cilj okupiti lokalne organizacije, istraživače, društvena preduzeća i aktivne građane na Zapadnom Balkanu koji su uključeni u pitanja demokratizacije, društvene nepravde i odgovornosti institucija, te ih podržati da udruže snage i rade na očuvanju i promicanju vrijednosti otvorenih, solidarnih i demokratskih društava.

U prethodnom periodu, EDI partneri organizovali su radne sesije sa više od 60 aktivnih pojedinaca i predstavnika lokalnih, nezavisnih i angažovanih medija iz Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova, Bosne i Hercegovine i Albanije. Zajedno su razgovarali o iskustvima, potrebama i poteškoćama u vezi s radom lokalnih inicijativa i pokreta, kao i o potencijalu regionalnog umrežavanja i zajedničkog rada na specifičnim pitanjima, poput čistog zraka, zaštite rijeka, antikorupcijskih aktivnosti, javnog prostora i pravednog zapošljavanja.

Konvencija je pružila prostor za razmjenu ideja i ujedinila različite perspektive građana. Ovaj događaj je početak budućeg zajedničkog rada na mogućnostima oblikovanja istinski demokratske i angažirane regije kroz razmjenu iskustava, savjeta i informacija o aktivnostima, te olakšavanje zajedničkog rada i saradnje na lokalnom i regionalnom nivou.

Podizanjem svijesti o glavnim problemima, razmjenom iskustava i dobre i efikasne prakse, Konvencija o angažiranoj demokratiji pod sloganom “Uključi se, nadahni, osnaži!” omogućit će formiranje nove, nehijerarhijske mreže pojedinaca i organizacija koje rade zajedno na regionalnom nivou.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *