Sastanak (nepotpune) grupe za ekološki dijalog

Published by Eko Forum on

U prostorijama Instituta “Kemal Kapetanović” održan je sastanak Zeničke grupe za ekološki dijalog, koja je nastala kao rezultat projekta “Inkluzivni dijalog sa biznisom”. Sastanku nisu prisustvovali predstavnici kompanije ArcelorMittal zenica niti grada Zenice, a tema sastanka bila je obnova okolinskih dozvola za pogone i postrojenja ArcelorMittal Zenica.

Na sastanku, na kojem su učestvovali i imenovani stručnjaci za ocjenu Zahtjeva za obnovu okolinske dozvole, zatraženo je od Federalnog ministarstva okoliša i turizma da kompanija ArcelorMittal dopuni zahtjev podnesen u februaru 2021. godine s nedostajućom dokumentacijom i podacima.

“Mi inače imamo problem sa velikim zagađivačima i nismo zadovoljni rezultatima koji su postignuti. Vjerovatno ćemo ići sa informacijom prema Vladi Federacije Bosne i Hercegovine o stanju na terenu tj. o vrlo sporoj implementaciji svega što su trebali zagađivači da urade. I pored iznimnog praćenja komanije AMZ to nije dalo rezultate kakve smo željeli, tako da ćemo u toj informaciji predložiti određene zaključke. Da li će ih Vlada usvojiti ili ne, ne znamo ali vjerujemo da je potrebno formiranje interresorne grupe koja će pratiti ne samo ovu kompaniju već sve zagađivače u našoj zemlji”, kazala je Suada Numić, iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *