Ministar nema 0,03% svog vremena za udruženje građana

Published by Eko Forum on

Ministarstvu za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK uputili smo zahtjev za konsultativni sastanak, kako bismo nadležnog kantonalnog ministra i njegove saradnike upoznali s aktivnostima koje je realizirao Eko forum Zenica tokom 2020. godine, uz podršku OSCE misije u BiH, Evropske unije, Švedske vlade i Vlade Republike Češke. Sve te aktivnosti su u oblasti za koju je nadležno njegovo ministarstvo.

Dobili smo odgovor da nisu u mogućnosti obezbijediti termin za takav sastanak. Mladom ministru preostalo je još najmanje 455 radnih dana do kraja mandata na koji je izabran, a jedan radni sastanak u trajanju od sat vremena iznosi 0,03% radnog vremena ministra.

Pozivamo ministra da preispita svoju odluku, jer je Zeničko-dobojski kanton lider samo po zagađenju okoliša, a Eko forum Zenica već 11 godina vrši pritisak na institucije svih nivoa da rade posao za koji su plaćeni i da zaštite zdravlje građana.

Eko forum Zenica proglašen je četvrtim Arhus centrom u Bosni i Hercegovini na godišnjem koordinacijskom sastanku Arhus centara, koji je 16.10.2019. godine u Beču organizovala OSCE. Od svog osnivanja, naše udruženje implementira Arhusku konvenciju, jedan od najvažnijih međunarodnih sporazuma u oblasti zaštite okoliša. Bosna i Hercegovina je pristupila Konvenciji 1. oktobra 2008. godine. Arhuska konvencija predstavlja  jedan od najsnažnijih alata u rukama građanskog društva u borbi za razumne politike životne sredine, transparentnost i uključenost nevladinog sektora u donošenje odluka o životnoj sredini, te za uspjeh demokratije životne sredine.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *