Sastanak s delegacijom Češkog parlamenta

Published by Eko Forum on

Prostorije Eko foruma 1.10.2019 posjetila je delegacija parlamenta Češke Republike, zajedno s konzulom Janom Zelingerovom, koordinatorom za razvojnu saradnju Anesom Terza Vuković, te Zuzanom Vachunovom iz češke organizacije Arnika.

Na sastanku su učestvovali i generalni direktor Biju Nair i direktorica departmenta za društvenu odgovornost, okoliš i kvalitet kompanije ArcelorMittal Zenica Azra Sivro, te predstavnica gradske uprave Jakuta Imširović. Tema sastanka bile su aktivnosti Eko foruma i kompanije ArcelorMittal na zaštiti okoliša i smanjenju zagađenja.

Češke parlamentarce posebno je zanimala usklađenost projekata iz ove kompanije s evropskim BAT propisima i poređenje investicija u talijanskom Tarantu od 1,1 milijardi eura s investicijama u Zenici. Najviše diskusije vođeno je oko budućnosti zeničke koksare, kao jedinog preostalog pogona za koji je neizvjesno smanjenje zagađenja, a koja će izgradnjom nove toplane ostati omča oko vrata (i pluća) Zeničana.

U nastojanju da zaobiđu tunel Vranduk, gosti iz Češke su se usput i uživo uvjerili kakav problem predstavlja zenička koksara.0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *