Radionica o medijskom izvještavanju o zaštiti okoliša

Published by Eko Forum on

Uz političke, ekonomske, sportske i kulturne teme i crnu hroniku, u posljednjih nekoliko godina u Bosni i Hercegovini teme zaštite okoliša i klimatskih promjena zauzimaju značajan dio medijskog prostora. S obzirom da su te teme kompleksne i dinamične, vrlo je važno omogućiti pravovremenu i profesionalnu diskusiju i edukaciju o načinima informiranja javnosti o ovim izuzetno važnim društvenim pitanjima.

U organizaciji udruženja Eko forum, a uz podršku misije OSCE u BiH, u Zenici je 24.9.2019 održana zanimljiva radionica namijenjena novinarima koji izvještavaja o temama zaštite okoliša. Iako su bili pozvani, pozivu za učešće na radionici nisu se odazvali portparoli javnih preduzeća i velikih zagađivača. Jedini predstavnik javnih institucija došao je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda. Cilj radionice bio je da se podrže nastojanja medija da o temama zaštite okoliša izvještavaju kvalitetnije i objektivnije, tako što će na pristupačan način obraditi ključnu terminologiju i najčešće probleme, te kroz praktične primjere ukazati na primjere dobre prakse izvještavanja uz Bosni i Hercegovini.

BMPF

Radionica je dio EU projekta Organizacije civilnog društva kao ravnopravni partneri u nadgledanju javnih finansija, u okviru kog je izvršena analiza transparentnosti principa zagađivač plaća u Federaciji BiH. Za transparentnost i učešće javnosti u odlučivanju po pitanjima koja se tiču zaštite okoliša jedna od najvažnijih karika u lancu informisanja su mediji. Stoga je jako važno da novinari budu dobro informisani o tome gdje i kako naći informacije, koji su to (ne)pouzdani izvori informacija, te kako izbjeći senzacionalizam i lažne vijesti. Obrada ovakvih tema zahtijeva duboko poznavanje ove složene materije, koja često zalazi duboko u stručne termine, za koje novinari nemaju adekvatne podloge, jer to nisu oblasti koje se obrađuju na studijima žurnalistike, filozofije ili drugih društvenih nauka. Ova radionica bila je prilika da o tim temama učesnici radionice iz prve ruke dobiju informacije o zaštiti okoliša, koje je prezentirao v.prof.dr. Samir Lemeš iz zeničkog Eko foruma, ali i niz stručnih savjeta sa aspekta novinarske struke, koje je prezentirao Fedžad Forto, generalni sekretar Društva novinara Bosne i Hercegovine.

Nakon prezentacija, uslijedila je, na momente oštra i žučna, diskusija o iskustvima prisutnih novinara, posebno o nedavnoj svojevrsnoj medijskoj kampanji koju je provela televizija Zenica. Kampanja je izazvala burne reakcije menadžmenta i sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, koju godinama prati loš glas zbog prekomjernog zagađenja.

Izvještavanje o temama zaštite okoliša često je razapeto između suprotstavljenih zahtjeva da se novinari specijaliziraju samo na zaštitu okoliša (kao što postoje novinari za sportske, kulturne, vanjskopolitičke teme) i realnih ograničenja. Posebno je to izraženo kod malih redakcija i dopisništava, ograničenih kapaciteta, pa su novinari prisiljeni izvještavati o najširem spektru tema. Čak i u velikim redakcijama rijetki su slučajevi ovakve specijalizacije novinara, koja bi svakako doprinijela kvalitetnijem izvještavanju javnosti.

I kad se neko odluči da izvještava o ovim temama, koje često zahtijevaju hitno djelovanje, kao što su epizode povećanog zagađenja zraka ili ekološki incidenti, novinari imaju potrebu informacije tražiti i od nižerangiranih službenika koji imaju konkretne informacije. S druge strane, javne institucije instistiraju da novinari informacije dobiju isključivo od portparola, posebno ako se radi o osjetljivim pitanjima, koja uz okoliš zadiru i u pitanja odgovornosti, pa i mogućeg kriminala i korpucije.

Prisutnim novinarima na radionici podijeljena je kratka brošura s definicijama najčešće korištenih pojmova o zagađenju zraka, i adresarom relevantnih institucija čija oblast djelovanja ima veze sa zaštitom okoliša.

European Union


Ovaj projekat se realizuje uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj dokumenta je isključiva odgovornost udruženja “Eko forum Zenica” te ni u kom slučaju ne predstavlja stav Evropske unije.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *