Kantonalno ministarstvo poljoprivrede obmanjuje javnost

Published by Eko Forum on

U prilogu TV Zenica u okviru informativne emisije Zenicainfo od 29.8.2019, pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, Suljo Kartal, tražeći izgovore za nerad ovog ministarstva izrekao je niz neistina koje mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva Zenice.

Naime, Federalna vlada je još u aprilu 2016. godine donijela zaključak kojim se, između ostalog, ovo kantonalno ministarstvo zadužuje da realizuje konkretne programe sanacije i remedijacije tla na području grada Zenice za koje je ispitivanjima provedenim od 2011 do 2015 godine utvrđeno da je zagađeno teškim metalima.

Neistina 1: Pomoćnik ministra tvrdi da se radi o zaključku Agropedološkog zavoda. Federalna vlada je u aprilu 2016 usvojila izvještaj tog zavoda sa svim preporukama i predloženim zaključcima. Dakle, radi se o zaključku Vlade FBiH.

Neistina 2: Pomoćnik ministra tvrdi da članovi 27 i 28 Zakona o poljoprivrednom zemljištu “uopće ne govore o sanaciji i remedijaciji”. Član 27 propisuje da sanaciju zagađenog tla vrši počinitelj štete ili pravno ili fizičko lice koje odredi kantonalno ministarstvo. Član 28 propisuje da program ispitivanja zagađenosti tla donosi kantonalno ministarstvo. Treba li napomenuti da takav program još nikad nije donesen?

Neistina 3: Pomoćnik ministra tvrdi da ministarstvo ne može provesti sanaciju jer je članom 28 Zakona propisano da se sanacija vrši “samo na zahtjev općine ili inspekcije, a kako takvih zahtjeva nije bilo, ministarstvo neće vršiti sanaciju”. Članom 28 Zakona jasno je propisano da se “zahtjev općine ili inspekcije” odnosi na “zabranu ili ograničenje proizvodnje poljoprivrednih proizvoda ili upotrebu pesticida” a ne na mjere sanacije.

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, čiji je godišnji budžet preko 14 miliona KM, umjesto da izvršava svoje obaveze propisane Zakonom, svoju ulogu vidi samo u dodjeli poljoprivrednih poticaja.
Znati da je poljoprivredna proizvodnja na zagađenom tlu opasna po zdravlje stanovništva, a ne poduzimati ništa da se taj problem riješi, u najmanju ruku je neodgovorno, bahato i zlonamjerno.

Kantonalno ministarstvo poljoprivrede obmanjuje javnost

U prilogu TV Zenica u okviru informativne emisije Zenicainfo od 29.8.2019, pomoćnik ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ZDK, Suljo Kartal, tražeći izgovore za nerad ovog ministarstva izrekao je niz neistina koje mogu imati ozbiljne posljedice po zdravlje stanovništva Zenice.Naime, Federalna vlada je još u aprilu 2016. godine donijela zaključak kojim se, između ostalog, ovo kantonalno ministarstvo zadužuje da realizuje konkretne programe sanacije i remedijacije tla na području grada Zenice za koje je ispitivanjima provedenim od 2011 do 2015 godine utvrđeno da je zagađeno teškim metalima.Neistina 1: Pomoćnik ministra tvrdi da se radi o zaključku Agropedološkog zavoda. Federalna vlada je u aprilu 2016 usvojila izvještaj tog zavoda sa svim preporukama i predloženim zaključcima. Dakle, radi se o zaključku Vlade FBiH.Neistina 2: Pomoćnik ministra tvrdi da članovi 27 i 28 Zakona o poljoprivrednom zemljištu "uopće ne govore o sanaciji i remedijaciji". Član 27 propisuje da sanaciju zagađenog tla vrši počinitelj štete ili pravno ili fizičko lice koje odredi kantonalno ministarstvo. Član 28 propisuje da program ispitivanja zagađenosti tla donosi kantonalno ministarstvo. Treba li napomenuti da takav program još nikad nije donesen?Neistina 3: Pomoćnik ministra tvrdi da ministarstvo ne može provesti sanaciju jer je članom 28 Zakona propisano da se sanacija vrši "samo na zahtjev općine ili inspekcije, a kako takvih zahtjeva nije bilo, ministarstvo neće vršiti sanaciju". Članom 28 Zakona jasno je propisano da se "zahtjev općine ili inspekcije" odnosi na "zabranu ili ograničenje proizvodnje poljoprivrednih proizvoda ili upotrebu pesticida" a ne na mjere sanacije.Kantonalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, čiji je godišnji budžet preko 14 miliona KM, umjesto da izvršava svoje obaveze propisane Zakonom, svoju ulogu vidi samo u dodjeli poljoprivrednih poticaja.Znati da je poljoprivredna proizvodnja na zagađenom tlu opasna po zdravlje stanovništva, a ne poduzimati ništa da se taj problem riješi, u najmanju ruku je neodgovorno, bahato i zlonamjerno.

Gepostet von Eko forum Zenica am Donnerstag, 29. August 2019

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *