Ko u Zenici ljeti loži ugalj?

Published by Eko Forum on

U reklamnom šou-programu “Centralni dnevnik” Face TV emitovanom uživo 24.3.2018 iz Bosanskog Narodnog Pozorišta, gosti Senada Hadžifejzovića izrekli su nekoliko neistina koje građane Zenice mogu dovesti u zabludu. Gradonačelnik Fadil Kasumović izjavio je da ima dobre odnose sa “Ekoforumom građana Zenice”.

Niti se gradonačelnik zove Fadil, niti u Zenici postoji udruženje pod tim imenom. Naime, postoje dva udruženja, jedno je Forum građana Zenice, a drugo je Eko forum.

Sa Eko forumom, gradonačelnik nažalost nema nikakav odnos, jer nam je davno obećao obezbijediti prostorije za rad udruženja, ali sve je ostalo samo na obećanju. Mi za prostorije koje koristimo plaćamo kiriju, gradsku taksu “za isticanje firme”, taksu za KGZ, komunalije, tako da skromno ali redovno doprinosimo punjenju gradskog budžeta. Ako se to može nazvati dobrim odnosom, onda zaista imamo dobre odnose.


Druga neprovjerena informacija je procjena učešća najveće fabrike u gradu zagađenju zraka – pozivajući se na procjene gospodina Hamdije Kulovića, koji je željezarom rukovodio dok su visoka peć, aglomeracija i koksara bile ugašene, tako da nikako ne može imati informacije o tome, gradonačelnik je izjavio da u ukupnom zagađenju Zenice metalurški pogoni učestvuju samo sa 40%, a da ostatak zagađenja dolazi iz kućnih ložišta.

Iako je do podataka o stvarnom zagađenju nemoguće doći, jer koordiniranim opstrukcijama grada, kantona i instituta “Kemal Kapetanović” i neradom federalnog ministarstva i federalne inspekcije, ne postoji registar zagađenja i nema ni približnih podataka o tim procentima. Jedino što znamo, to su koncentracije SO2 u zeničkom zraku u ljetnom periodu (april-septembar, kad nema grijanja) i obim proizvodnje u željezari, koji rastu istom dinamikom od pokretanja integralne proizvodnje.

Sljedeću neistinu iznio je generalni direktor kompanije ArcelorMittal Zenica, Biju Nair, koji je izjavio da “bez grijanja grada, oni ne mogu nastaviti poslovanje u Zenici”. Prije nego što su počele priče o joint-venture kompaniji, Mittal je tvrdio da svake godine gubi 2 miliona KM zato što zimi prodaje toplotu korisnicima grijanja. Sad kaže da im se proizvodnja čelika ne isplati, nego da moraju i prodavati toplotu gradu kako bi ostvarili profit?!

U stvari, istina je da će investicijom u novu toplanu trajno obavezati grad da kupuje toplotu od Mittala; pod izgovorom da smanjuje potrošnju uglja, povećaće emisije organskih polutanata iz nove toplane, jer će u njoj spaljivati kancerogeni koksni i visokopećni plin; a uz nove kotlove, zajedničkim ulaganjem će kupiti dijelove za druge pogone koji nemaju veze s proizvodnjom toplote za grijanje grada (ventilatori za visoku peć).

Da je Senad Hadžifejzović imao petlje pitati sponzora zašto grijanje u Zenici ne radi već sedmicu dana, možda bi saznao da kvar ovaj put nije bio u pogonu energetika (iz koje se Zenica grije) nego na kotlovima čeličane. Upravo je Eko forum davno sugerisao Mittalu da iskoristi višak toplote u čeličani, čime je prepolovljena potrošnja uglja. Međutim, 19.3.2018 desio se kvar na kotlu u čeličani, zbog čega je para iz energetike, umjesto za grijanje grada preusmjerena u proizvodnju čeilka.

Eto, lijepo smo se zabavili i nasmijali u subotu uvečer gledajući zabavni dnevnik na Face TV, sad je vrijeme da se nešto uradi:

– da se konačno preda zahtjev za okolinsku dozvolu za Raču

– da se realizuju obaveze iz okolinske dozvole koje su trebale već biti gotove

– da nakon 3 godine zastoja proradi monitoring.zenica.ba

– da građani prestanu ložiti ugalj od aprila do septembra, jer od ovog SO2 se podavismo.



0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *