Švedska kao uzor i model

Published by Eko Forum on

U organizaciji Ambasade Švedske u Sarajevu i Švedske agencije za zaštitu okoliša (SEPA – Swedish Environment Protection Agency) u Sarajevu je 24.1.2018 u hotelu Evropa i prostoru Ambasade Švedske održana prezentacija projekta “Pričajmo o zraku” inicirana katastrofalnim stanjem zaštite zraka od zagađenja u BiH.

Kao što je poznato, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) BiH je prva u Europi po zagađenju okoliša a time i broju umrlih od direktnih posljedica aerozagađenja (223 umrllih/100.000 stanovnika).

Pretvoreno u novac, to je gubitak od 21,5% od brutto nac. dohotka, što je za ovako nerazvijenu zemlju katastrofalan podatak. Osnovni problem je što naša vlast nije prepoznala i prihvatila ove činjenice koje obuhvataju širok spektar utjecaja na život i mogućnost razvoja lokalne zajednice. Zato je vrlo važno uključivanje međunarodne zajednice i prenošenje njihovih bogatih iskustava na polju zaštite okoline.

Sasvim sigurno je Švedska u vrhu zemalja koje su ekologiji priznali status koji zahtijeva, a kvalitetno riješavanje čitavog niza problema i vrlo visoka svijest kod građana po ovim pitanjima doprinijele su poziciji u samom svjetskom vrhu u postignutim rezultatima. Prenošenje njihovih bogatih iskustava u svakom segmentu zaštite okoliša je veliki doprinos u podizanju svijesti, prvenstveno kod vlasti, a onda i kod građana BiH.

Nakon ovakve dugogodišnje politike i rada državnih organa, Švedska je došla do parametra od 0,4 umrla/100.000 stanovnika, što je postavilo u sam svjetski vrh u kvalitetu zaštite okoliša. U svakom segmentu ovog procesa, počevši od informisanja i svijesti građana, legistativi, zagrijavanju i energetskoj efikasnosti, javnom transportu i saobraćaju, iskorištenju alternativnih izvora energije, regeneraciji i preradi otpada, uređenju i zaštiti prirode, rezultati su koji će dugo biti nedostižni, ne samo BiH već i mnogo razvijenijim državama.

Za primjer, podatak koji nama izgleda futuristički i neshvatljiv – Švedska je jedina zemlja koja uvozi otpad radi prerade jer svog nemaju dovoljno, radi razvijene kulture skupljanja i prerade, a onda i razvijene kulture maks. iskorištenja prikupljenog otpada do zadnjeg grama. Znajući stanje kod nas, svjesni smo da većinu ovih rezultata u BiH nećemo nikada dostići, ali ono što bi prvo trebalo uraditi je razviti svijest, prvo kod vlasti, a onda i kod građana, da je ekologija trenutno jedan od najvećih prioriteta za riješavanje i da su štete ili koristi takve da se očituju u petini ili četvrtini bruto nac, dohotka, što su ogromni iznosi za svaku državu u svijetu.

Opredjeljenje Vlade Švedske i njenih agencija da se aktivno uključe u riješavanje evidentnih ekoloških problema koje ima BiH, velika je pomoć lokalnoj zajednici koja i trpi najveći dio posljedica ovakvom stanju i odnosu. Partner u pokrenutom projektu je REC (Regional Environment Center) BiH uz pomoć lokalnih civilnih organizacije i cilj projekta je definisanje metoda i načina u politici zaštite od zagađenja zraka, koji je jedan od limitirajućih faktora razvoja lokalne zajednice i veoma izražen kao zdravstveni i svaki drugi problem u gradovima BiH, posebno u Sarajevu, Zenici, Tuzli, Lukavcu, Banja Luci itd.

U drugom dijelu programa, u dvorištu Ambasade Švedske održana je promocija rada lokalnih civilnih i nevladinih organizacija i ekoloških udruženja među kojima su bili Eko forum Zenica, Aarhus centar Sarajevo, Eko akcija, Eko tim, EKO PRO, Eko element, Eko forum Lukavac, Centar za energiju i ekologiju Tuzla, gdje je ostvaren direktan kontakt sa posjetiocima i dijeljen promotivni materijal.

Na kraju manifestacije skupu se ponovno obratio nj. eks. Ambasador Švedske Anders Hagelberg, koji je izrazio podršku Vlade Švedske ovom projektu i najavio ulaganje od 3 miliona eura za realizaciju projekta. Podršku ovoj inicijativi dali su i diplomatski predstavnici mnogih zemalja: Njemačke, Italije, SAD, Švicarske, Japana, Slovačke i drugih međunarodnih asocijacija u BiH.

Ovaj skup i najava aktivnijeg uključivanja međunarodne zajednice bude nadu da će se konačno probuditi i predstavnici domaće vlasti i dati značaj rješavanju evidentnih ekoloških problema u BiH, koji su limitirajući faktor razvoja čitave države. Kvalitet rješavanja ovih zahtjeva bit ćei jedan od uslova pristupanja BiH Evropskoj Uniji pa je ovo sigurno i jedan od prioriteta koje će domaće vlasti morati riješiti.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *