Decembarska retrospektiva

Published by Eko Forum on

11.12.2008. :Osnovan Eko forum Zenica


23.12.2009. : Pušten u rad uređaj za mjerenje koncentracija benzena i u naselju Tetovo utvrđena prosječna koncentracija od 23 µg/m3 u toku nekoliko sati rada.
Dozvoljeni godišnji prosjek za benzen ne smije biti veći od 5 µg/m3.
Koncentracije benzena u Zeničkom zraku se ne mjere već 3 godine (2014-2017)
22.12.2012. : Hiljade građana Zenice izašle na ulice da iskažu nezadovoljstvo zbog zagađenja i nerada nadležnih organa vlasti.
Od 13 ispostavljenih zahtjeva, do danas su potpuno realizovana dva, a tri samo djelimično.


21.12.2013. : Prvi put proglašena epizoda uzbune. Nakon par sati zagađenje je smanjeno, čime je opravdana nabavka mjerne opreme.
Kako interventne mjere za epizodu uzbune preporučuju da se izbjegava boravak “na otvorenom”. Eko forum je organizovao protest “u zatvorenom”, u velikoj sali Općine Zenica.
Na protestu su ponovljeni zahtjevi upućeni godinu dana ranije.


21.12.2014. : Na protestnom skupu građani Zenice se izjasnili da žele pokrenuti tužbe i krivične prijave protiv odgovornih za zagađenje.
Krivične prijave podignute su u septembru 2015. Tužilaštvo još uvijek nije donijelo nikakvu odluku o (ne)prihvatanju krivičnih prijava.


29.12.2015. : Na Kantonalnom sudu u Sarajevu pokrenut upravni spor protiv nezakonito obnovljene okolinske dozvole za BOF čeličanu.
Upravni spor su pokrenuli i grad Zenica i Eko forum.


19.12.2016. : Novom gradonačelniku Zenice uputili smo otvoreno pismo jer nas je javno optužio da “pričom o zagađenju tjeramo investitore”, umjesto da proglasi epizodu uzbune zbog povećanog zagađenja.
 
Kasnije smo saznali da epizoda te zime nikad nije proglašena jer se grad obavezao da će platiti razliku u cijeni između plina i uglja ako se proglasi epizoda uzbune (jedna od interventnih mjera propisuje da se u periodu prekomjene zagađenosti zraka u kotlovima ArcelorMittal Zenica umjesto uglja mora koristiti skuplji zemni plin).
1.12.2017. : Dvije godine nakon pokretanja upravnog spora, umjesto da donese presudu, Kantonalni sud u Sarajevu traži dokaz da Eko forum nije pod stečajem?!?
21.12.2017. : Gradonačelnik Zenice nakon 2,5 godine čekanja u oktobru potpisao novi ugovor sa Institutom “Kemal Kapetanović” kojim su ukinuta mjerenja ukupnog taložnog praha i sadržaja teških metala u taložnom prahu.
 
Sistem za monitoring zraka i dalje ne radi, epizode povećanog zagađenja se ne mogu proglasiti i nema provođenja interventnih mjera.
 
Generalni direktor ArcelorMittal Zenica svojom izjavom razotkrio lažne optužbe gradskih i federalnih organa vlasti, koji godinama tvrde da “ekolozi žele zatvoriti fabriku” i da će “ArcelorMittal Zenica prestati s radom ako ga vlast primora na bolje ekološke standarde”.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *