Hoće li nova toplana biti ekološki prihvatljiva?

Published by Eko Forum on

U utorak, 4.4.2017, Eko forum su posjetili predstavnici firme KPA UNICON i fondacije FINNFUND iz Finske, koji namjeravaju postati partneri kompanije ArcelorMittal Zenica i grada Zenice u novoj zajedničkoj firmi koja bi preuzela djelatnost pogona energetika.

Gradsko vijeće je donijelo odluku da je to trenutno najpovoljnije rješenje za grijanje grada. U pripremnim radnjama za formiranje nove firme i obezbjeđenje sredstava iz finske fondacije za industrijsku saradnju FINNFUND, željeli su razgovarati s Eko forumom, kako bi provjerili i naš stav o tom projektu. U posjetu su nam došli Azra Sivro, menadžer za zaštitu okoliša iz ArcelorMittala, Tuomas Suurpää iz fondacije FINNFUND, Juha Sormunen i Mikko Marttala iz firme koja proizvodi energetske objekte KPA UNICON, te Goran Pavlović iz konsultantske firme Eco consult iz Zagreba.

Ne ulazeći u finansijske aspekte projekta, jer je to isključiva dužnost gradske uprave, izjasnili smo se da su ekološki aspekti ovog projekta za nas prihvatljivi, pod određenim uslovima. Pozitivno je što će se konačno stara postrojenja sa kotlovima na ugalj eliminisati i zamijeniti novom tehnologijom. Pozitivno je i to što je sistem fleksibilan, tako da će se brže moći prilagoditi vanjskim temperaturama, što povećava energetsku efikasnost. Smanjiće se i emisije u otpadne vode, jer više neće biti transporta pepela. Jedini negativni aspekt tog projekta su emisije polutanata u zrak, koje bi trebale biti znatno manje od emisija iz starih postrojenja, ali i dalje moraju biti uključene u sistem kontinuiranog monitoringa.

U svrhu izdavanja okolinske dozvole za ovaj pogon, moraće se uraditi studija ocjene uticaja na okoliš, za koju smo naglasili da mora sadržati studiju nultog stanja, kako bi se mogli procijeniti ekološki efekti izgradnje tog postrojenja. To može predstavljati problem, s obzirom da je u postupku obnove okolinske dozvole za ArcelorMittal Zenica utvrđeno da postojeći sistem za monitoring emisija u zrak nije izveden u skladu s propisima i da su dosadašnji podaci o mjerenjima tih emisija nepouzdani.

Posebno smo ukazali na problem emisija organskih polutanata, kao što je benzen, koji mora biti uključen u sistem monitoringa, jer će se u novoj toplani koristiti i koksni plin kao gorivo. Ukoliko se realizuje sve što je planirano, a po iskustvima iz sličnih energetskih objekata u Kazahstanu i Južnoafričkoj Republici, koje su zajednički realizovali ArcelorMittal i finska kompanija KPA UNICON, nova toplana bi trebala povoljno utjecati na stanje okoliša u Zenici.

Finfund

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *