Treći pregled stanja okoliša za BiH Ekonomske komisije UN za Evropu

Published by Eko Forum on

Preglede stanja okoliša (EPR) za zemlje čije su ekonomije u tranziciji su pokrenuli ministri okoliša na Drugoj ministarskoj konferenciji Okoliš za Evropu, koja je održana u Lucernu, Švicarska, 1993. godine. Nakon toga, Odbor za okolinsku politiku Ekonomske komisije za Evropu Ujedinjenih naroda (UNECE) je odlučio da EPR učini dijelom svog redovnog programa. Prvi ciklus pregleda, koji je otpočeo 1994. godine, obuhvatio je 23 zemlje UNECE regiona i provodio se do 2004. godine.
Prvi izvještaj za Bosnu i Hercegovinu objavljen je 2004, drugi 2011. godine, a trenutno se radi na pripremi trećeg izvještaja za BiH. 

Konsultativni sastanak ekspertnog tima koji priprema Treći EPR za BiH održan je u Sarajevu, 28.3.2017, uz učešće predstavnika NVO: Eko forum Zenica, REC Sarajevo, Centar za ekologiju i energiju Tuzla, Ekotim Sarajevo, Centar za podršku Tuzla i Eko akcija Sarajevo. 

Na sastanku su ekspertima iz Italije, Estonije, Portugala, Holandije, Grčke, Mađarske, Francuske i Švicarske predstavnici NVO predočili sva saznanja o stanju okoliša u BiH, problemima i izazovima sa kojim se srećemo u implementaciji okolišnih zakona u BiH, ali i međunarodnih konvencija koje građanima garantuju ljudska prava u vidu prava na zdrav okoliš. 
U prilogu možete pogledati šta je pisalo u prva dva EPR izvještaja za Bosnu i Hercegovinu:
Prvi EPR izvještaj za BiH (2004) >>Drugi EPR izvještaj za BiH (2011) >>

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *