Šta nedostaje u novoj okolinskoj dozvoli za postrojenja ArcelorMittal Zenica?

Published by Eko Forum on

Ministarstvo za okoliš i turizam FBiH je 24.1.2017. na svojoj web stranici (www.fmoit.gov.ba) objavilo nacrt integralne obnovljene okolišne dozvole privrednom društvu ArcelorMittal Zenica d.o.o. Zenica. Zainteresovana javnost može dostaviti mišljenja, primjedbe i sugestije na taj dokument u roku od 10 dana, odnosno do 3.2.2017. godine.

Eko forum je pripremio i poslao svoje primjedbe i sugestije na nacrt teksta dozvole.Najvažniji nedostaci nove dozvole su sljedeći:

  • Industrijska deponija Rača nije obuhvaćena ovom dozvolom, iako je prethodna dozvola za Raču istekla 8.12.2016.
  • Studija nultog stanja se i dalje izbjegava, uz izgovor da nema katastra zagađivača u Zenici. Neće se moći realno ocijeniti efekat predloženih mjera, jer se nema sa čime porediti.
  • Dozvolu ministarstvo naziva “integralnom” a operater će morati posebno pribaviti vodnu dozvolu, što je suprotno EU praksi za integralni pristup.
  • Nisu realno prikazani rezultati i razlozi neprovođenja aktivnosti iz prethodnih dozvola, čime se operater amnestira za neučinjeno.
  • Realizacija nekih aktivnosti se uslovljava (ucjenjuje) prihvatanjem prijedloga za grijanje grada.
  • Sistem za kontinuirani monitoring emisija u zrak nije bio postavljen u skladu sa standardima, tako da su podaci o emitovanim količinama polutanata za prethodnih 8 godina neupotrebljivi.
  • U obavezama za mjerenje polutanata nema obaveze mjerenja kancerogenih materija.
  • Za mjerenja koja ne mogu uraditi domaće laboratorije, nije ostavljena mogućnost da ta mjerenja izvrše strane firme, nego se prihvata da se ta mjerenja uopšte ne vrše.
  • Nisu prihvaćene primjedbe i prijedlozi stručne komisije za ocjenu zahtjeva za izdavanje dozvole, u koju su tri člana predložile mjesne zajednice, grad Zenica i Eko forum Zenica.
  • Nema nikakvih sankcija za neprovođenje ili kašnjenje mjera.

Kompletan tekst naših primjedbi i sugestija možete pročitati na ovom linku:

Nadamo se da će ministarstvo naše primjedbe i sugestije ozbiljno razmotriti i ugraditi u konačni tekst okolinske dozvole.
Sve naše aktivnosti: organizacija protestnih skupova, press konferencije, organizovanje sastanaka, angažovanje stranih eksperata, podignute krivične prijave, učešće u javnim raspravama i u javnim uvidima, pokrenuti upravni spor, prikupljanje i objelodanjivanje informacija, predlaganje eksperata za učešće u stručnim komisijama,… imale su za cilj povećanje kvaliteta života građana Zenice, koji su pod direktnim uticajem prekomjernog zagađenja iz industrijskih postrojenja i čije je zdravlje ozbiljno narušeno, iako se podaci o zdravlju vješto kriju.
Zbog naših dosadašnjih aktivnosti su nas često optuživali da “želimo zatvoriti fabriku”, da “nas neko plaća da bismo u javnosti stvarali lošu sliku o fabrici”, da “sve to radimo radi lične promocije”, da “želimo otjerati investitore”, pa čak i da smo “mi krivi za zagađenje jer pričamo o njemu, a ne oni koji to zagađenje stvaraju”.


Naša želja, cilj i namjera je da ArcelorMittal Zenica nastavi sa radom u Zenici, da povećava proizvodnju, da investira u zaštitu okoliša, da povećava stepen finalizacije proizvoda kako bi ostvario profit neophodan za investicije, ali i da poštuje zakone Bosne i Hercegovine, da stalno smanjuje emisije u zrak, vodu i tlo, te da ekološke parametre svoje proizvodnje izjednači sa onima u Češkoj, Rumuniji, Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji i drugim državama u kojima ta korporacija ima pogone i postrojenja.


Ova okolinska dozvola je jedini instrument za ostvarenje tih ciljeva i zato insistiramo da u nju budu implementirane sve predložene mjere i sugestije. Svjesni smo da se veliki problemi ne rješavaju preko noći, ali ArcelorMittal je u Zenici već 4563 noći, i proteklo je više nego dovoljno vremena da se proizvodnja u ovoj fabrici dovede u zakonske okvire. Nacrt dozvole, na koji šaljemo primjedbe, to ovakav neće obezbijediti i potpis na takvoj dozvoli će biti potpis na presudi protiv zdravlja Zeničana.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *