O ekologiji na generalnom sajmu ZEPS 2016

Published by Eko Forum on

U okviru 23. generalnog sajma ZEPS 2016, održat će se dva okrugla stola, u srijedu, 5.10.2016 na temu Agroekologija, a u četvrtak, 6.10.2016, na temu Ekologija.

Zenički privredni susreti ZEPS iz godine u godinu obogaćuju svoje aktivnosti, koje prezentira  u oblasti zaštite okoliša. Organizacija okruglih stolova u okviru pratećih manifestacija ima promotivan i značajan edukativni karakter.
Na prošlogodišnjem okruglom stolu centralnu ulogu su imale cementare iz Kaknja i Lukavca. Tema o kojoj su govorili je upotreba alternativnih goriva u tehnološkom procesu. Upotreba alternativnih goriva, koja ima značajan ekološki karakter, je dugogodišnja praksa u EU i drugim razvijenim zemljama. Navedena praksa u Bosni i Hercegovini se tek posljednjih nekoliko godina počinje primjenjivati, često po osnovu neznanja o njenoj dobrobiti izaziva negativne reakcije kod građanstva. Ono što je pozitivno je da se kao energent umjesto ugljeva koriste stare gume i izrađena ulja, uz značajno smanjenje emisije polutanata. Mjerenja emisija polutanata su provodile renomirane laboratorije iz Slovačke i Češke, pokazujući ispravnost tehnološkog rješenja. Po osnovu nedovoljnih količina starih ulja i guma daljnja suspstitucija upotrebe ugljeva u cementarama se provodi upotrebom RDF-a. RDF je gorivo koje se dobija obradom komunalnog otpada, na ovaj način se reducira količina otpada koju treba odlagati na deponijama. Cementare ovu vrstu goriva uvoze iz Hrvatske, Slovenije, Italije. Sa druge strane Bosna i Hercegovina ima brojne divlje deponije.
Ove godine okrugli stolovi ekologije će biti organizovani 05.10 pod nazivom Agroekologija u Bosni i Hercegovini i 06.10. pod nazivom Ekologija u Bosni i Hercegovini. Oba dana okrugli stolovi će biti održani u udarnim terminima od 12 sati.
Agroekologija će biti posvećena ekologiji u poljoprivredi. Predstavnici USAID-a će prezentirati projekte certifikacije poljoprivredne proizvodnje, direktive o nitratima prouzrokovane intenzivnim stočarstvom i energotskoj efikasnosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Predstavnik firme Natural Food će govoriti o iskustvima u uzgoju malina organskim preparatom. Nakon toga će prezentacije imati eksperti u pčelarstvu. Njihovo obraćanje će biti o pogubnosti upotrebe hemijskih preparata u poljoprivrednoj proizvodnji na pčelarstvo.

U okviru projekta Ekologija u Bosni i Hercegovini na okruglom stolu predstavit će nam se firma Tehnix, proizvodi opremu za obradu komunalnog otpada i proizvodnju RDF-a. Firma T&T iz Lajpciga će prezentirati projekat izrade Studije pod nazivom Održivo upravljanje otpadom u Bosni i Hercegovini. Projekat se radi za općine Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača. Projekat će finansirati njemačko ministarstvo obrazovanja i razvoja, predstavljat će podlogu za obezbjeđenje finansijskih sredstava za nabavku opreme u skladu sa Studijom. Na okruglom stolu će predstavnik firme EKO GEA iz Slovenije govoriti o anaerobnoj tehnologiji zbrinjavanja organskog otpada. Firma IBIS će prestaviti anaerobnu tehnolgiju prečistača otpadnih voda, razvijenu u Bosni i Hercegovini za 1000 ekvalelent stanovnika. Projekat je urađen za općinu Srebrenik, predstavlja inovativno ekološko rješenje.

ZEPS

Agroekologija:
Tematika koja će se posebno obrazložiti je problematika uzgoja malina, kornišona klasičnim hemijskim preparatima, uticaj na pčelarstvo. Iskustva u ekološkom uzgoju voća sa certifikacijom.

Srijeda, 05.10.2016.
Promotivna hala na sajmištu
Održavanje okruglog stola na temu: Agroekologija u Bosni i Hercegovini
 
11:30-12:00Registracija učesnika 
12:00-12:10Svečano otvaranje okruglog stola 
 
12:10-13:10Teme:
1. Certifikacija poljoprivrednih proizvoda i organska certifikacija po GLOBALGAP-u; prezentacija dostupne podrške otvorenih javnih poziva.
2. Nitratna direktiva problematika prouzrokovana intenzivnim stočarstvom.
3. Energetska efikasnost u poljoprivrednoj proizvodnji.
Organizator:       USAID/Sweden FARMA II Project  
Prezentator:
Mithat Glavić
13:10-15:00Tema: Razvoj organske proizvodnje voćaOrganizator:
Natural Food
Prezentator:
Muamer Balihodžić
TEMA: Uspješno pčelarenje i hemizamPrezentator:
Dr. Vet. Med.
Sirćo Nusret
TEMA: Pčelarstvo u BiH 2020Prezentator:
Emir Memišević
TEMA: Organska proizvodnja, kontrola i postupak certificiranja po UE standardimaOrganizator:
BeHaBIOcert
Prezentator:
Ešref Maksumić
20 minuta – pitanja iz publike 

Ekologija:
Tematika je vezana za upravljanje otpadom u Bosni i Hercegovini po osnovu projekta koji se realizuje uz pomoć sajma ZEPS – posredovanje između njemačkog konsultantske firme – njemačkog Ministarstva nauke i istraživanja i općina Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.
Uz to će se prezentirati tehnologije anaerobnog zbrinjavanja organskog otpada koja se odnedavno koristi za efikasno zbrinjavanje otpada….

Četvrtak, 06.10.2016.
Promotivna hala na sajmištu
Održavanje okruglog stola na temu: Ekologija u Bosni i Hercegovini
 
12:30-13:00Registracija učesnika 
13:00-13:10Svečano otvaranje okruglog stolaMinistarstvo okoliša kantonalno ZE DO ili SBK
13:10-13:40TEMA: Održivo upravljanje otpadom u Bosni i Hercegovini.Prezentator:
Holger Tschense, Leipzig
13:40-14:10TEMA: Anaerobno zbrinjavanje organskog otpadaOrganizator:
EKO GEA
Prezentator:
Goran Đorđić
14:10-14:40TEMA: Alternativna goriva u cementnoj industriji – zašto ?Organizator:
Fabrika cementa Lukavac
Prezentator:
Benko Fatušić
14:40-15:10TEMA: Projekat anaerobnog prečistača otpadnih voda 1000 ES-a ekonomske i ekološke pogodnosti.Organizator:
IBIS i IBIS-GEA
Prezentator:
Dragan Šulović
15:10-15:40TEMA: Otpad je sirovina i energija MBO tehnološka inovacija u gospodarenju komunalnim otpadomOrganizator:
Tehnix
Prezentator:
Vlado Balent
15:40-16:10TEMA: Zbrinjavanje opasnog otpada po Bazelskoj konvencijiOrganizator:
Kemokop – Tuzla
Prezentator:
Milica Murselović
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *