Radionica u Skopju

Published by Eko Forum on

U organizaciji WECF (Women in Europe for a Common Future) u toku je realizacija projekta “Suhi toaleti i tretman sivih voda filterima od pijeska i šljunka” koji se provodi na teritoriji četiri zemlje i to: Moldavije, Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine.

U periodu od 31.05. do 03.06.2016. godine organizovana je radionica u Makedoniji, u ruralnom dijelu udaljenom cca 25 km od Skopja. U ovom periodu su provedeni radovi na izgradnji i opremanju probnog modela suhog WC-a na izabranoj lokaciji, izvršena je prezentacija projekta predstavnicima lokalne zajednice i ekološkim organizacijama, te predstavnicima lokalne vlasti i institucija državnih organa vlasti. Predavač je ispred WECF-a bila dr. Claudia Wendaland, koja je uz ovu materiju izložila i problematiku kompostiranja i primjenu novih tehnologija, sa osvrtom na primjenu istih, naročito u Njemačkoj.

Ovoj radionici su ispred Eko-foruma iz Zenice prisustvovali kao aktivni učesnici na projektu Azra Kadić, dipl.inž.maš. i Zlatan Alibegović, dipl.inž.maš. Na radionici su ostvareni i vrijedni kontakti sa istaknutim stručnjacima iz oblasti ekologije i zaštite okoline, gdje se naročito ističe kontakt sa prof.dr. Kochubovski Mihailom, koji je redovni profesor na medicinskim fakultetu u Skopju, i ujedno direktor odjeljenja za javno zdravstvo pri vladi Makedonije. Aktivno se bavi istraživanjima utjecaja svih vrsta zagađenja na ljudsku okolinu i zdravlje ljudi i objavio je veliki broj radova i knjiga na ovu temu, te posjeduje veliki broj licenci na osnovu aktivnog učešća na speciljalističkim simpozijima i predavanjima iz ove oblasti. Svesrdno je ponudio pomoć Eko forumu Zenica za istraživanja iz oblasti utjecaja zagađenja na zdravlje.

Procjena je da je održana radionica bila uspješna i očekivati je da će sljedeća radionica koja treba biti održana u Albaniji (mjesec juli) nastaviti ovim trendom.

Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Skopje
Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *