Okrugli sto o okolinskoj dozvoli za čeličanu

Published by Eko Forum on

Eko forum je danas organizovao okrugli sto na temu “Obnovljena okolišna dozvola za pogone i postrojenja Departmenta Čeličane ArcelorMittal Zenica“. Cilj ovog okruglog stola je bila razmjena informacija i unapređenje dijaloga između zagađivača, institucija vlasti i javnosti u prevazilaženju problema zagađenja okoliša iz industrijskih postrojenja.

Na poziv za učešće odazvali su se predstavnici kompanije ArcelorMittal Zenica, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK, uprave grada Zenica, te koordinacije mjesnih zajednica, a Federalna uprava za inspekcijske poslove nas je umjesto prisustva obavijestila da će preuzeti obaveze po zaključcima okruglog stola. Prisustvovala su i dva kantonalna tužioca, u sklopu istražnih radnji po ranije podnesenim krivičnim prijavama.

Federalno ministarstvo je priznalo brojne propuste u prethodnom periodu, koji su doveli do pogoršanja stanja okoliša u Zenici i narušavanja povjerenja građana, te da su spremni na unapređenje saradnje s lokalnom zajednicom i civilnim društvom. Namjeravaju izdati integralnu okolinsku dozvolu za sve pogone ArcelorMittala, do marta 2016. godine, čime će se staviti van snage izdata dozvola za pogone čeličane. U pripremu nove dozvole bit će uključeni i predstavnici grada Zenica, Eko foruma i koordinacije mjesnih zajednica. Neće biti organizovana javna rasprava, ali će nacrt dozvole biti javno objavljen prije izdavanja rješenja, kako bi u zakonskom roku sve zainteresovane strane mogle ostvariti pravo na učešće javnosti u izdavanju dozvole.

Saznali smo da ArcelorMittal još uvijek nije izabrao novog izvođača za sekundarno otprašivanje (umjesto firme STG koja je otišla u stečaj), ali i da se proizvodnja ovih dana obavlja smanjenim intenzitetom. Rade samo dvije od pet aglomašina, u energetici je u pogonu samo jedan kotao i para se ne koristi za proizvodnju električne energije, čime su donekle smanjene emisije iz postrojenja.

Rezultat okruglog stola je samo iskazana namjera Federalnog ministarstva da se ovim pitanjem ozbiljnije pozabavi u narednom periodu, te da javnosti konačno omogući učešće u procesu odlučivanja. Vrlo brzo ćemo saznati ima li razloga za optimizam, a Eko forum će ipak pokrenuti upravni spor protiv već izdate dozvole, jer je ista donesena protivno zakonu i odredbama Aarhuške konvencije.

Okrugli sto
Okrugli sto

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *