Arhus centar ZDK traži rješenja za grijanje Zenice

Published by Eko Forum on

U okviru projekta “Arhus centar ZDK” koji se realizuje uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike, 1.10.2014. održan je sastanak na temu “Daljinsko grijanje u Zenici”. Sastanku su prisustvovali predstavnici Općinskog vijeća Zenica, Službe za komunalne poslove i ekologiju Općine Zenica, JP “Grijanje” d.o.o. Zenica, KTG Zenica i ArcelorMittal Zenica.

Da bi se izbjeglo povezivanje ove teme s predizbornom kampanjom, izvještaj sa sastanka se nije objavljivao prije izbora. Cilj sastanka je bila razmjena informacija i traženje rješenjâ za problem zagađenja zraka, kome grijanje doprinosi na 2 načina: ugljem iz pogona ArcelorMittal Zenica i povećanjem broja kućnih ložišta bivših korisnika usluga JP Grijanje koji su se isključili s mreže.

Na sastanku smo dobili informacije da se cijena grijanja neće mijenjati, i da će sezona daljinskog grijanja u Zenici početi 15.10.2014, do kada bi trebao biti završen remont na oba kotla energetike. ArcelorMittal je najavio moguće probleme u korištenju zastarjelih kotlova. Ranije najavljena zamjena tih kotlova novim kotlovima na gas neće imati utjecaja na grijanje, jer će se novi kotlovi koristiti samo za tehnološke potrebe proizvodnje čelika. Zajednički projekat Federalnog ministarstva turizma i okoliša i ArcelorMittala, za korištenje kotlova utilizatora s čeličane je još uvijek neizvjestan.

Općina Zenica smatra da će se problem grijanja grada riješiti izgradnjom termoelektrane na zemni gas, koja je trenutno u vlasništvu 65% KTG AG Lugano (Švicarska), 25% Općina Zenica, i 10% HTG Development Group Co. Ltd (Kina). Kineski partner je finansiranje izgradnje uvjetovao učešćem države, odnosno suvlasništvo Elektroprivrede BiH u novoj termoelektrani kao garanciju države za realizaciju projekta. Trenutno se čeka odgovor Elektroprivrede BiH da nakon izgradnje termoelektrane postane njen suvlasnik.

Općina tvrdi da su obezbijeđene dovoljne količine gasa, a da će se povoljna cijena gasa osigurati državnim Zakonom o gasu BiH. Planirana cijena toplotne energije iz termoelektrane KTG bi u narednih 7 godina bila na nivou sadašnje cijene, a svu tako ostvarenu dobit će JP Grijanje uložiti u modernizaciju i proširenje sistema. Općina će kao suvlasnik učestvovati u dobiti od prodaje toplotne i električne energije u iznosu od 25%.

S obzirom da Općinsko vijeće nakon javne rasprave 2012. godine nije usvojilo nove Uslove za isporuku toplotne energije, planirano je da se odredbe novog Zakona o energetici FBiH implementiraju u novi tekst Uslova i nakon toga će prijedlog ponovo ići Općinskom vijeću na usvajanje. Novim Uslovima predviđeno je da će se korisnici u stambenim zgradama moći odjaviti sa mreže samo ako prikupe potpise za saglasnost svih stanara zgrade.

Trenutni sistem tarifiranja toplotne energije nije stimulativan za korisnike i mora se promijeniti. Prijedlog Eko foruma o uvođenju kolektivnih kalorimetara u stambene zgrade, kako bi se stvorili uslovi za uštede energije, je samo djelimično prihvatljiv za JP Grijanje, zbog problema raspodjele troškova na korisnike, posebno one koji su isključeni s mreže.

Na pitanje u vezi mogućnosti dovođenja tople vode iz Termoelektrane Kakanj, iz Općinskog vijeća smo dobili čvrst stav da je Općina uradila sve da se to realizuje, ali da je Elektroprivreda ponudila nedovoljno informacija i da Općina zato ne želi razgovarati o tom prijedlogu, koji smatra nerealnim i neostvarivim.Na kraju sastanka, zaključeno je sljedeće:

  • Grejna sezona koja je pred nama (2014/2015) je jako neizvjesna. Očekuju se ispadi iz sistema, kvarovi na koje se ne može utjecati a rješenje tih problema je samo u potpuno novom, stabilnom izvoru energije. Općina smatra da je taj izvor termoelektrana KTG
  • Prevladalo je mišljenje da je ovo prvi u nizu sastanaka koji bi trebalo da se organizuje na ovu temu. Svi predstavnici su odobrili ovakav način rješavanja problema. Samo razgovorom i razmjenom informacija je moguće doći do konačnog rješenja u problemu daljinskog grijanja grada.
  • Za rješavanje otvorenih pitanja u vezi grijanja grada, neophodno je za isti sto dovesti sve aktere, Općinu Zenica, JP Grijanje, Elektroprivredu BiH, kako bi se otvorio dijalog, kojeg zaista nedostaje. Izuzetno tvrdi stavovi, prije svega Općine i Elektroprirede, koji su dodatno blokirani političkim opstrukcijama, koče nalaženje rješenja i taj se dijalog mora unaprijediti.
  • Eko forum je prepoznao svoju ulogu u rješavanju problema daljinskog grijanja grada. Prije svega, Eko forum će nastaviti da organizuje ovakve sastanke i pokušati da okupi na jednom mjestu sve faktore koji trebaju i mogu da riješe ovaj problem, te da u saradnji s drugim akterima aplicira za projekte kojima se ovaj problem može rješavati.
Grijanje
Grijanje

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *