Priroda nas opominje

Published by Eko Forum on

Sliv rijeke Bosne su ovih dana pogodile katastrofalne poplave, nakon kojih su pokrenuta brojna klizišta. Pošteno bi bilo zapitati se koliko smo sami doprinijeli toj nesreći, je li se mogla izbjeći ili barem umanjiti, i šta možemo učiniti da se pripremimo za buduće slične situacije.

Klimatske promjene su posljedica djelovanja čovjeka i moramo prihvatiti odgovornost za njihov nastanak. Priroda nas opominje da se više ne smijemo ponašati onako kako smo navikli, jer već osjećamo posljedice našeg neodgovornog odnosa prema okolišu.

Nakon izuzetno suhe i tople zime, dugotrajne kiše u aprilu ove godine su dovele do zasićenja tla vodom, tako da su pljuskovi u maju izazvali bujice koje su pomele čitave gradove i sela. Topla zima i dugotrajne kiše su posljedica klimatskih promjena, koju su na početku zvali globalnim zagrijavanjem, ali se pokazalo da nije riječ samo o zagrijavanju nego o sve češćoj pojavi ekstremnih vremenskih uslova.

Sva priča o obnovljivim izvorima energije, energetskoj efikasnosti i sličnim mjerama za koje se i mi zalažemo je upravo pokušaj da se ublaži utjecaj čovjeka na prirodu. Može se reći da je solarna energija skupa, da se termoizolacija kuće isplati tek za 10 godina, ali te mjere ne smijemo odlagati, jer nam priroda već vraća ono što smo joj uradili.

Nekontrolisana sječa šume i izgradnja kuća bez prethodnih geoloških ispitivanja tla, sigurno su doprinijeli stvaranju klizišta koja su mnoge ostavila bez krova nad glavom. Ignorisanje divljih deponija i nepostojanje tretmana otpadnih voda prijete da izazovu epidemije zaraznih bolesti u poplavljenim područjima.

Iz svake nesreće treba naučiti lekciju za budućnost. Moramo se svi angažovati da se spriječe ili barem ublaže buduće poplave, klizišta, promjene klime,… Ono što trenutno izgleda kao jeftino ili jednostavno poslije nam se vrati višestruko skuplje i opasnije. Umjesto odlaska u šumu s motornom pilom možemo praviti pelet od drvenih otpadaka ili biogas od organskog otpada. Umjesto odlaganja smeća na divlje deponije možemo odvajati i reciklirati otpad. Umjesto izgradnje novih peći i postrojenja na fosilna goriva možemo smanjiti potrošnju i rasipanje energije. Umjesto vožnje automobilom, možemo koristiti bicikle ili javni prevoz. Moramo smanjiti naš utjecaj na prirodu jer ćemo to kasnije skupo platiti.

Topčić Polje - klizište

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *