Proizvodnja organske hrane primjenom alginskog preparata

Published by Eko Forum on

Eko forum je 16.9.2013 u saradnji s Obrtničkom komorom Zeničko-dobojskog kantona i Općom bibliotekom Zenica, organizovao prezentaciju “Proizvodnja organske hrane primjenom alginskog preparata”. Prezentacija je održana u prostorijama čitaonice Opće biblioteke Zenica.

Na prezentaciji smo prisutne članove Obrtničke komore upoznali s našim iskustvima i prednostima korištenja alginskog preparata u proizvodnji organske hrane, kompostiranju organskog otpada, fitoremedijaciji tla, i drugim mogućnostima upotrebe evog ekološki prihvatljivog preparata.

Bosna i Hercegovina ima ogroman neiskorišten potencijal za proizvodnju hrane, ali područja oko velikih industrijskih postrojenja poput Zenice imaju problem sa zagađenim tlom. Eko forum je u dosadašnjim aktivnostima uspio ubrzati proces remedijacije zagađenog tla i tako stvoriti uslove za proizvodnju organske hrane čak i u sredinama kakva je Zenica. Svrha ovog predavanja je bila da se počne razmišljati o alternativama teškoj industriji. Da bismo se suprotstavili ucjenama globalnog kapitala, moramo početi primjenjivati naučna i tehnološka dostignuća koja su šansa za ekonomsku nezavisnost i jačanje društva u cjelini. Ekološki prihvatljiva industrija nije mit, ali zavisi od stepena svijesti društva i spremnosti za primjenu nauke i tehnologije.

Prezentacija je dostupna za download na ovom linku.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *