Kantonalni premijer i ministar posjetili Eko forum

Published by Eko Forum on

Sjedište Eko foruma su u ponedjeljak, 8. jula posjetili premijer ZDK Munib Husejnagić, Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Edin Terzić, i savjetnik premijera Džemaludin Ramić. Na sastanku su im predstavljeni aktuelni projekti Eko foruma: IPA projekat “Efektivna koalicija”, pilot projekat kompostiranja u školama, prijedlozi za unapređenje grijanja Zenice iz kotlova utilizatora, te prijedlozi tehničkih rješenja za smanjenje emisija iz Čeličane u kompaniji ArcelorMittal Zenica. Zaključeno je da se mora intenzivirati zamrli dijalog između Općine Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, kako bi se zajednički došlo do optimalnih rješenja u interesu građana.

Od kantona smo tražili podršku za naše projekte i nastojanja da Zenica dobije kvalitetniji okoliš, te pouzdanije i jeftinije grijanje. Iako smo još u martu kompaniji ArcelorMittal predstavili naše prijedloge nekih tehničkih rješenja kojima bi se smanjile emisije štetnih materija u zrak, iz te kompanije još nismo dobili nikakav odgovor.

Na nedavno održanoj manifestaciji “100 najvećih” u organizaciji Privredne štampe Sarajevo, objavljeni su poslovni rezultati te kompanije, koje možete vidjeti u priloženom dijagramu. ArcelorMittal Zenica u posljednje tri godine bilježi rast proizvodnje, izvoza i prihoda, smanjuje se broj radnika, ali se nažalost ne smanjuje emisije polutanata u zrak. Ovakvi poslovni uspjesi zahtijevaju puno odgovorniji odnos prema lokalnoj zajednici. Eko forum će nastaviti s pritiscima na kompaniju i nadležne institucije da se problemi zagađenja i grijanja grada brže rješavaju.

Mittal

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *