Priprema tužbi za zagađenje okoliša

Published by Eko Forum on

Na poziv organizacije Regionalni centar za okoliš/životnu sredinu za Srednju i Istočnu Evropu (REC), predstavnici Eko foruma učestvovali su na dva seminara u Sarajevu, 26. i 27. juna 2012. godine.

Seminar “Implementacija trećeg stuba Aarhuske konvencije: Pravo na pravnu zaštitu, mogućnosti i prepreke njegovog korištenja u praksi u Bosni i Hercegovini”, održan je 26. i 27. juna, u Centru za edukaciju sudija i tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj seminara je bio da se nevladine organizacije, ali i pravosudni organi, sudije, tužioci i advokati upoznaju sa pravima i mogućnostima pristupa odredbama iz sektora pravosuđa u okviru Aarhuske konvencije.

Aarhuska konvencija, čiji je potpisnik i Bosna i Hercegovina, se zasniva na tri stuba:

– Pravo javnosti da ima pristup informacijama koje se tiču okoliša

– Pravo javnosti da učestvuje u donošenju odluka koje se tiču okoliša i

– Pravo na zaštitu pred pravosudnim organima po pitanjima zaštite okoliša.

Eko forum je imao priliku prezentirati i vlastita iskustva u provođenju Aarhuske konvencije, odnosno naše aktivnosti na objelodanjivanju informacija koje se kriju od javnosti.

Na Seminaru smo saznali kako obezbijediti besplatnu pravnu pomoć za pokretanje sudskih postupaka protiv zagađivača, ali i protiv institucija i pojedinaca koji krše odredbe Arhuske konvencije. Sudski postupak se može pokrenuti protiv onih koji sprečavaju učešće javnosti i sakrivaju informacije koje bi morale biti javne, a tiču se zaštite okoliša.

Eko forum planira u septembru ove godine organizovati okrugli sto na temu pokretanja tužbi, pa pozivamo sve zainteresovane građane koji bi se uključili u ovaj postupak da nam se pridruže, te da nam dostave informacije kojima raspolažu, a koje bismo mogli upotrijebiti u sudskim procesima.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *