Ne trebaju nam klupe u parku

Published by Eko Forum on

Gradski park je oaza zelenila i mira u centru grada. Mnogi sugrađani, posebno stariji, vole se skloniti od predstojećih vrućina u ljepotama našeg parka, i jedva čekaju da se nedavno započeto obnavljanje parka završi postavljanjem novih klupa.

Generacije mladih Zeničana su provodile vrijeme na klupama u parku, ali nikad za sobom nisu ostavljali ovoliko smeća. Kao što možete vidjeti na priloženim fotografijama, izgleda da bi bolje bilo da nemamo klupe, jer su svako jutro zatrpane smećem. Nije izgovor ni nedostatak kanti za otpatke, jer na slici možete vidjeti praznu kantu i travnjak oko kante pun odbačenih kesa i flaša.

Pitamo se da li iko kažnjava bacanje otpadaka? Imamo li eko-policiju? Opomene li ikad MUP za ovakvu nekulturu i primitivizam? Od koga su djeca i tinejdžeri naučili da praznu kesu i flašu bace gdje stignu? Nisu se ni Nijemci ni Švicarci rodili kulturni, nego su ih kulturi naučile stroge kazne za bacanje otpadaka.

Dragi roditelji, naučite svoju djecu da počiste za sobom, a najbolje bi bilo da to uradite vlastitim primjerom. Kad krenete sa Smetova, Bistričaka, Lastavice,… pokupite svoje otpatke, pa će i djeca tako naučiti da živimo u XXI a ne u XV vijeku.

Categories: Novosti

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *