ArcelorMittal Zenica

Published by Eko Forum on

Radna grupa za praćenje realizacije projekata zaštite okoliša održala je sastanak u petak, 25. maja u sjedištu kompanije ArcelorMittal Zenica. Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva za okoliš i turizam, kantonalnog Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoliša, kantonalnog Ministarstva privrede, zastupnici u Federalnom parlamentu s područja Ze-do kantona, predstavnici općine Zenica, mjesne zajednice Tetovo i udruženja „Eko forum“ Zenica.

Na sastanku smo dobili informaciju da realizacija svih projekata kasni, da su rokovi predviđeni okolišnim dozvolama već probijeni i da ArcelorMittal očekuje da Federalno ministarstvo produži te rokove. Iako je bio predviđen i obilazak pogona kompanije ArcelorMittal, većina učesnika sastanka nije bila zainteresovana za taj obilazak, tako da je to ostavljeno za neku drugu priliku.

Eko forum je još u aprilu ove godine pozvao ArcelorMittal na sastanak u našim novim prostorijama, ali je termin sastanka utvrđen tek nakon ovog sastanka Radne grupe.

Sastanak Eko foruma i kompanije ArcelorMittal će se održati u četvrtak, 31.5.2012., u Metalurg City centru Zenica (Školska ulica 10) s početkom u 14:00 sati. Osnovna tema sastanka će biti zaštita okoliša i održivi razvoj u Zenici.

Na sastanku će Eko forum predstavnicima ArcelorMittala prezentirati osnovne informacije o našim aktivnostima na unapređenju životne sredine u Zenici, našim kontaktima s institucijama vlasti i međunarodnim organizacijama za zaštitu okoliša, a od predstavnika kompanije očekujemo da nam na tom sastanku prezentiraju sljedeće:

  1. Realizacija projekata iz “Plana aktivnosti” na osnovu kojeg su dobili okolinske dozvole za svoja postrojenja, a za koje su rokovi istekli 31.12.2011. godine.
  2. Rezultati internog monitoringa emisija polutanata iz postrojenja ArcelorMIttal Zenica za 2011. godinu, kako bismo se uvjerili u rezultate realiziranih projekata.
  3. Podaci o potrošnji goriva u Toplani (energetskog uglja, zemnog plina, koksnog i visokopećnog plina), te obimu proizvodnje gvožđa, aglomerata, koksa, čelika, koksnog plina i visokopećnog plina u 2011. godini.

Od kompanije smo tražili da sastanku, pored tehničkih lica, obavezno prisustvuje neko iz menadžmenta kompanije, ko nam može dati informacije o planiranim investicijama u zaštitu okoliša, koje nedopustivo kasne.

Nadamo se da ćemo na tom sastanku dobiti više informacija, o čemu će javnost biti obaviještena nakon sastanka.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *