Hvala, ne treba

Published by Eko Forum on

Općina Zenica na svojoj web stranici www.zenica.ba objavljuje (s 2-3 dana zakašnjenja) rezultate mjerenja kvaliteta zraka, koje je stručna komisija Eko foruma do sada obrađivala i u formi dijagrama na našoj web stranici davala osvrte na rezultate mjerenja.
Ti su rezultati nepotpuni, jer od februara 2011. uopšte nemamo podataka o koncentracijama prašine, odnosno lebdećih čestica PM10. Od 29. decembra 2011 ostali smo uskraćeni i za podatke o koncentracijama sumpor-dioksida, iako je prethodnih dana operativni štab proglasio “epizode stepena upozorenja” na osnovu tih podataka. Kako je mobilna mjerna stanica Ze-do kantona trenutno u Visokom, građani Zenice sada nemaju nikakvih podataka o kvalitetu zraka.
Podaci koji se objavljuju na web stranici Općine su nepotpuni, netačni i takvi nam ne trebaju.
Iako smo već ranije upozoravali na nelogične “rezultate mjerenja”, gdje se ista vrijednost ponavlja satima, ili se prikazuju negativne vrijednosti, što ukazuje da mjerna stanica očito nije ispravna, do sada niko nije reagovao na naša upozorenja. Tako je Martin Tais iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda mogao za medije izjaviti da je Sarajevo najzagađeniji grad u Evropi, jer nema podatke o koncentracijama zagađujućih materija u Zenici.

  • Pozivamo Komisiju za praćenje kvaliteta zraka u Općini Zenica da hitno zahtijeva svakodnevnu dostavu podataka s Metalurškog instituta “Kemal Kapetanović”, jer samo oni vrše mjerenje dnevnih koncentracija polutanata, i da te podatke objavi na svojoj web stranici.
  • Pozivamo Ministarstvo za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK da mobilnu mjernu stanicu vrati u Zenicu, jer nam predstoje mjeseci koji su usljed meteoroloških prilika uvijek bili najzagađeniji tokom cijele godine.
  • Pozivamo Općinu Zenica da ubrza proceduru nabavke mjerne opreme za praćenje kvaliteta zraka.
  • Pozivamo ArcelorMittal i druge zagađivače da u dane kad su meteorološke prilike nepovoljne, izvrše supstituciju goriva, tj. da smanje potrošnju uglja, a povećaju udio drugih goriva, kako bi se smanjile koncentracije SO2.
  • Pozivamo i građane Zenice da smanje boravak na otvorenom i da iskoriste svaku priliku da iz grada odu barem na Smetove, jer je kvalitet zraka u Zenici opasan po zdravlje.

0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *