U Zenici jutros “obilježen” Dan zaštite okoliša

Published by Eko Forum on

Građani Zenice su 8. juna ujutro ostali zaprepašteni količinom prašine koja se sručila na grad, najvjerovatnije tokom prethodne večeri ili noći. Kompletan grad je prekriven debelim slojem prašine, na koju je pala kiša i napravila prljavi pokrivač na cijelom gradu. To se najbolje moglo vidjeti na automobilima, kao što možete vidjeti na fotografijama s naše web stranice.
Iako je Eko forum još 17. maja tražio od Općine Zenica informaciju o tome zašto se više ne objavljuju rezultati mjerenja zagađenja zraka, te informacije, kao ni rezultata mjerenja još nema.
Količinu prašine u zraku Općina ne mjeri od 28. februara. Na web stranici Općine do jučer su bili samo rezultati mjerenja koncentracije ozona, sumpor-dioksida i ugljen-monoksida do 27. aprila, a tek su jučer objavljeni rezultati mjerenja do 5. juna. U tim rezultatima opet nema podataka o koncentracijama prašine (lebdećih čestica PM10). Ako se zna da je u prethodnom periodu, uz SO2, dolazilo do prekoračenja uglavnom te zagađujuće materije, smatramo da je jako neodgovorno što se ti rezultati ne objavljuju. Na taj način se stvara prostor za manipulacije, koje lokalni zagađivači obilato koriste.
Tokom sinoćnje utakmice BiH-Albanija na Bilinom polju, navijači su imali priliku da osjete nesnosan smrad i velike količine polutanata u zraku, koji su tokom utakmice došli iz pravca pogona kompanije ArcelorMittal. Budući da Općina ne objavljuje rezultate mjerenja zagađenja, građani, a i gosti Zenice, ne mogu znati da li je u zraku bilo opasnih materija, koje su kratkoročno (CO, SO2) ili dugoročno (PM10) opasni po naše zdravlje.
Eko forum od nadležnih službi Općine Zenica, te federalne inspekcije traži da hitno reaguje po pitanju povećanog zagađenja zraka. Molimo ih također, da ovaj put ne okrivljuju loše meteorološke uslove, ložišta u privatnim kućama i automobile, jer sinoć nije bilo temperaturne inverzije, temperature su bile takve da sigurno niko nije ložio ugalj u kući, a saobraćaj je bio blokiran u pola grada.


0 Comments

Komentariši

Avatar placeholder

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *